Dezvăluiri

Covidul se plimbă cu ambulanțele prin Gorj! DSP contrazice evidențele și zice că e bine!

Bătaie de joc și interpretarea actelor normative în favoarea castei: asta e concluzia după ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a conchis că deșeurile medicale periculoase din incinta Serviciului Județean de Ambulanță sunt stocate în conformitate cu prevederile legale, deși combinezoanele și seringile folosite de echipajele medicale sunt depozitate într-o așa zisă ”cameră dezinfecție”, unde se dezechipează salvatorii de pe ambulanțe, situată chiar la intrarea în sediul instituției. Șeful Biroului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP, Virgil Dobrin, contrazice evidențele și scrie, într-un act de control, întocmit pe genunchi, că spațiul de stocare temporară a deșeurilor medicale al SJA este separat de restul construcției (?!).

La Serviciul Județean de Ambulanță Gorj deșeurile medicale provenite din materialele sanitare și echipamentele folosite de echipajele de pe autospeciale sunt depozitate, în saci din plastic și cutii din carton, pe podea sau într-o ladă frigorifică, în camera de dezinfecție (?!).

Dacă managerul Constantin Mitroi și directorul medical Dan Vîlceanu ar respecta procedurile operaționale, în actualul context epidemiologic, la nivelul instituției trebuiau organizate spații special amenajate pentru echipare, respectiv decontaminare și dezechipare a echipajelor de pe ambulanțe, numai că medicii, asistentele și ambulanțierii au la dispoziție o singură încăpere, aceeași ”cameră de dezinfecție”, în care se echipează, iar la revenirea de la solicitări se decontaminează cu ”vermorelul” de stropit pomii, pentru că tunelul de decontaminare a fost nefuncțional câteva zile, și se dezechipează.

Practic, toate aceste operațiuni se desfășoară în același loc, în încăperea transformată în container, în care au fost îndesați saci și cutii cu combinezoane și seringi folosite.

Deșeuri contaminate, transportate cu ambulanța

De la substațiile SJA din județ, deșeurile medicale sunt aduse tot la sediul de la Tg-Jiu, cu ambulanțele.

”Le aducem noi cu mașinile, cu salvările. Când avem cursă de târg, luăm și cutiile. Eu n-am văzut pe nimeni să vină să le ia”, a declarat una din angajatele de la substațiile din județ.
La o altă substație salariații au luat deșeurile acasă și le-au ars.

”Câteodată sunt și zece cutii. Când se pleacă cu A-urile se iau de aici și se duc la Tg-Jiu. Avem o ladă frigorifică în care intră maxim trei cutii și pe restul le închidem și le lăsăm acolo la vestiare unde ne schimbăm noi. Nu avem cameră de dezinfecție, tunel de decontaminare…. Ne dezbrăcăm, le punem în cutie și saci galben și stau acolo. Nu e bine deloc pentru noi”, spune un alt salariat de la o substație a SJA.

DSP interpretează legea și îi spală pe Mitroi și Vîlceanu

O echipă de inspectori ai DSP, coordonată de Virgil Dobrin, șeful Biroului de Control în Sănătate Publică, a efectuat un control la SJA, cu privire la gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale rezultate din activitatea medicală, după apariția în presă a unor fotografii din încăperea în care erau depozitate deșeurile, și a concluzionat că totul este în regulă.
”Unitatea sanitară dispune de un spațiu de stocare temporară a deșeurilor medicale, separat de restul construcției și asigurat prin sisteme de închidere, respectând astfel art.33 din Ordinul Ministerului Sănătății 1226/2012. Stocarea temporară a deșeurilor medicale infecțioase în incinta unității sanitare se face în conformitate cu legislația sanitară în vigoare, într-un amplasament prevăzut cu ladă frigorifică care asigură o temperatură constantă mai mică de 4 grade Celsius care nu depășește mai mult de 7 zile. Pardoselile sunt ușor lavabile, impermeabile, efectuându-se periodic curățenia și dezinfecția”, echipa condusă de Virgil Adrian Dobrin, șef birou Control în sănătate publică.

Ce spune legea

Potrivit actului normativ invocat de inspectorii DSP, ”deşeurile infecțioase sunt deşeurile care prezintă proprietăți periculoase, astfel cum acestea sunt definite înă anexa nr. 4 la Legea nr.211/2011, cu modificările ulterioare, la punctul H 9 – «Infecțioase»: substanțe şi preparate cu conținut de microorganisme viabile sau toxine ale acestora care sunt cunoscute ca producând boli la om ori la alte organisme vii; aceste deşeuri sunt considerate deşeuri periculoase”.

Inspectorii DSP au copiat cuvânt cu cuvânt din Ordinul Ministerului Sănătății, ca să-i scoată basma curată pe cei care conduc SJA. ”Spațiul de stocare temporară a deşeurilor periculoase este o zonă cu potential septic şi trebuie separat funcțional de restul construcției şi asigurat prin sisteme de închidere”, potrivit art 33, pct.2 din OMS nr.1226/2012 . Exact același lucru îl consemnează și cei de la DSP în actul de control, numai că lucrurile nu stau așa. În realitate, spațiul de stocare e o încăpere situată chiar la intrarea în Serviciul de Ambulanță, deschisă tot timpul, adică la dispoziția echipajelor medicale, iar ”potențialul septic” este asigurat de un mop jegos.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *