Dezvăluiri

Crede că guvernanții nu vor renunța la închiderea mineritului până când nu vor ieși în stradă 7000-8000 de oameni

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, consideră că sunt “povești de adormit copiii” declarațiile politicienilor legate de renegociarea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Manu Tomescu pune din nou la zid marile federații sindicale din cadrul Complexului Energetic Oltenia pentru că nu au organizat proteste împotriva planurilor guvernanților de a închide carierele și termocentralele pe lignit. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari este convins că planul de restructurare a CE Oltenia nu va fi renegociat, așa cum declară unii politicieni. “Nu vă mai luați după povești. Sunt povești de adormit copiii, ca să treacă perioada asta de alegeri. Să fie clar pentru toată lumea. Este scris, este lege pe care au dat-o, au luat bani pentru această lege să închidă activitatea. Că vin, acum, prin diverse trompete pe care le au și spun că vor prelungi, dar cu ce, că am văzut că 2 ani, prezintă ca o mare izbândă, dacă se va prelungi închiderea grupurilor pe o perioadă de 2 ani. Asta ne încălzește cu ceva, că 2 ani trec ca mâine și peste 2 ani vom fi în aceeași situație. Din moment ce această închidere este asumată, iar prelungirea sau stoparea acestui program de închidere, la modul concret nu se vede nimic. Eu am mai spus, cel puțin din perspectiva mișcării sindicale cele două mari federații care se laudă că dau ora exactă în mișcarea sindicală din CEO, că reprezintă peste 90% dintre salariații acestei companii, conducerea acestor federații n-au o secundă de protest în fața acestui program de închidere. N-au o acțiune sindicală reală, nu piese de teatru, cu poze pe la București” a comentat liderul sindical.

Singura soluție: proteste cu mii de oameni înainte de alegeri

Manu Tomescu afirmă că guvernanții nu vor renunța la închiderea capacităților pe cărbune decât dacă vor ieși în stradă 7000-8000 de oameni înainte de alegerile din 2024. “Guvernanții noștri, puterea politică din România care conduce soarta acestei țări și, implicit, soarta CEO, nu-și va îndrepta atenția spre noi până nu ne vor vedea în stradă 7, 8000 de oameni din această activitate. Să semnăm cu ei un contract, un angajament că vor stopa închiderea grupurilor pe cărbune. Măcar astea care ne-au mai rămas. Și amintiți-vă, acum 2 veri, anul trecut, cum făceau declarații că vom face proteste. Unde le-au făcut, în alte țări, pe Marte, că aici, în Gorj, n-au făcut. Și amintiți-vă cum am ieșit și am spus că sunt sceptic că vor face proteste, pentru că-i știu, îi cunosc, le știu apucăturile, metehnele. Până nu vom fi 7, 8000 de salariați în stradă, cel puțin până în alegeri și să facem ce au făcut polonezii, adică să semnăm un contract cu guvernul, guvernul să-și ia un angajament față de noi că până la crearea de alternative care să absoarbă aceste locuri de muncă, care se pierd pe acest program de închidere, nu se întâmplă nimic. Suntem doar un sindicat sau 2 care mai facem proteste”, a conchis sindicalistul.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *