Dezvăluiri

Criza de la Cardiologie! Medicii au demisionat pentru că voiau contracte de prestări servicii cu timp limitat, pe sume colosale!

Criza de medici continuă la cel mai mare spital din Gorj. Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu a rămas fără 4 medici cardiologi deodată, iar de la finele săptămânii trecute nu mai există linie de gardă la Cardiologie. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu a purtat, joi, discuții cu autoritățile județului, cu toți managerii și directorii medicali de la spitalele din Gorj pentru a primi suport din partea acestora, având în vedere situația critică de la Cardiologie, însă nu au fost identificate soluții. În schimb, s-a aflat motivul real al demisiei în bloc a medicilor cardiologi: vor contract de prestări servicii cu timp limitat, pe sume foarte mari, iar conducerea SJU a refuzat.

Motivul demisiei: BANII!

Potrivit unor informații, medicii cardiologi au făcut front comun și, după ce cinci dintre aceștia au cerut să le fie încetate contractele individuale de muncă pentru linia de gardă a unității medicale, patru au decis să demisioneze și din activitatea curentă a Secției de Cardiologie a spitalului. Motivele: cardiologii au vrut să forțeze mâna conducerii SJU Tg-Jiu să aplice regulile de la Târgoviște, unde spitalul, pentru linia de gardă, a semnat un contract de prestări servicii cu timp limitat cu medicii cardiologi, iar aceștia primesc în jur de 2.700 de lei, pe orele de gardă în timpul unei sărbători legale, 2.100 de lei în zilele de weekend și 1.700 de lei în cursul săptămânii.

Cum conducerea spitalului a refuzat acest tip de colaborare, medicii cardiologi și-au înaintat demisiile și se află în preaviz. Deja medicii își fac calculele în jurul câștigurilor între stat și privat. La cabinetele private, o consultație costă între 150 și 200 de lei, fără alte investigații suplimentare, și durează în jur de 20 de minute, adică medicii câștigă între 450 și 600 de lei/oră.

De ce refuză medicii din județ să efectueze gărzi la Tg-Jiu

Medicii de la alte spitale din județ au transmis că nu vin să efectueze gărzi la Tg-Jiu pentru că au fost jigniți, în trecut, și li se reproșa de către conducerea Secției de Cardiologie că internează bolnavii în secție, în timpul orelor de gardă. Trebuie spus că, în prezent, din cele 65 de paturi în saloanele de la Cardiologie, nu sunt ocupate decât 15, iar în ultima săptămână au fost 20 de solicitări de controale de specialitate din UPU.

Managerii spitalelor au promis ca vor discuta cu medicii cardiologi de la unitățile medicale pe care le conduc, în speranța că-i vor putea convinge să asigure totuși linia de gardă la Secția Cardiologie a SJU Tg-Jiu, cel puțin pentru următoarele două luni.

Singurul medic cardiolog care s-a oferit să ajute spitalul și să acorde consult de specialitate pacienților, dar în Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Tg-Jiu, a fost Cosmin Bratiloveanu Răuț, directorul medical al Spitalului Rovinari.

De altfel, specialiștii de la Departamentul pentru Situații de Urgență, chemați la Tg-Jiu de către managerul spitalului, Dumitru Vienescu, au considerat că este necesar ca medicii cardiologi să acorde consult de specialitate în Unitatea de Primiri Urgențe, la spitalul de pe strada Tudor Vladimirescu și pacienții să nu mai fie transferați la Camera de Gardă la spitalul 700 de pe strada Progresului. Acestă modificare, prevăzută de altfel în legislația de specialitate, i-a făcut pe patru dintre cardiologi să-și depună demisiile și din activitatea curentă, adică să plece din unitatea medicală de la Tg-Jiu.

În aceste condiții, după expirarea preavizelor, Secția de Cardiologie ar rămâne cu un singur medic, iar în Policlinica spitalului se va regăsi tot un singur medic cardiolog.

Deocamdată, nu au fost identificate alte soluții pentru rezolvarea problemei.

Situația e cu atât mai critică cu cât, susțin unele surse, și medicii de la medicină Internă ar fi amenințat că demisionează din linia de gardă.

Claudiu Matei

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Sa aduca rezidenti buni!! Dupa ce ca ia salariu o gramada de bani, ia spaga inca o gramada!!! Mentalitate de nehalit!! Tot timpul vrea mai mult. Dar nimeni nu se sesizeaza ca oamenii de rand isi platesc darile catre stat, implicit salariile astea nesimite ale medicilor din minimul pe economie, si atunci cand se duc la medic acesta nu e!!! Ironie!! Pacat ca este o situatie intradevar de plans!!! De cand cu pandemia oricum nu prea mai e incredere in medici. Mult prea multi medici sunt niste neneorociti de oameni. Pacat de medicii buni din sistem! (am intilnit si asa ceva, dar mult prea rar, merele putrede acopera si le strica si pe cele sanatoase dintro lada)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *