Eveniment

Cum a reușit un gorjean să sustragă aproape 300.000 de lei de la un supermarket din Rovinari


Un gorjean, care deținea funcția de șef de secție și de adjunct al șefului de magazin, a reușit să sustragă aproape 300.000 de lei de la supermarketul în care muncea.

Dumitru Andrei Giosu a primit o condamnare la doi ani de închisoare pentru 50 de fapte de fraudă informatică. „Condamnă pe inculpatul P..G..D.A., la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică în formă continuată. În baza art. 91C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92C. pen“, a decis o instanță de judecată a Judecătoriei Târgu Jiu.

Tototadă, gorjeanul a fost obligat să achite daune materiale în sumă de aproape 300.000 de lei. „Admite acţiunea civilă şi obligă inculpatul, la plata către partea civilă S.C. REWE ROMÂNIA S.R.L. a sumei de 294.047,17 lei, reprezentând daune materiale“, a stabilit instanța de judecată, care a instituit sechestru pentru un teren în comuna Slivilești și a unei case în suprafață de 70 de metri pătrați.

Modifica rapoartele de casier

„Conform atribuţiilor din fişa postului, inculpatul, în calitate de șef de secție avea printre atribuții și decontarea casierilor, ceea ce presupune că, la ieșirea din tură, șeful de secție se deplasează la casier, îl deloghează de pe casa de marcat, ocazie cu care ridică încasările sub toate formele (numerar, card, tichete) existente în casa de marcat respectivă și se deplasează împreună în biroul șefului de secție. Aici, casierul întocmește un monetar în care menționează toate încasările existente fizic (numerar, tichete, card) asupra sa, obținute din comercializarea produselor.

Valorile menționate de casier în monetar se introduc manual de șeful de secție în programul informatic de contabilitate care compară aceste date cu cele înregistrate de casa de marca fiscală decontată, rezultând un document intitulat IST – raportul de casier.

Astfel, acest IST compară efectiv datele înregistrate de casa de marcat fiscală cu încasările sub toate formele predate de casier, șefului de secție pentru a se stabili dacă există sau nu diferențe între acestea. Dacă nu există diferențe, raporturile de casier (IST-uri) se salvează în programul de contabilitate, după care, se listează și se semnează de cele două persoane, iar în situația în care rezultă diferențe se reface monetarul.

”Învederăm faptul că accesarea sistemelor informatice din cadrul filialelor SC ….. SRL se realiza doar în baza unui utilizator generic, pentru fiecare filială (magazin) pe un server care se afla în biroul şefului de magazin. Conform procedurilor companiei, accesul fizic în acest birou era permis doar persoanelor cu funcţii de conducere (cum este cazul inculpatului ) şi/sau cu prezenţa acestora, iar accesul în sistemul informatic era permis doar angajaţilor filialei care deţin o funcţie de conducere. Din actele de cercetare penală a rezultat faptul că inculpatul pentru a putea sustrage sume de bani din gestiunea societăţii, modifica rapoartele de casier (IST), în sensul că introducea un număr mai mare de tichete și scădea numerarul astfel încât valoarea IST- ului modificat să corespundă cu IST-ul inițial. Aşadar sumele rezultate din creșterea artificială a valorii tichetelor corelativ cu scăderea numerarului erau însușite de către inculpat“, au constatat procurorii.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *