În Gorj, oricând, e loc și de mai rău. Nu mă credeți? Politica se face pe centurile de socializare, sindicalismul, la fel, presa, idem, rețele de gaze, alimentări cu apă, rețele de canalizare, drumuri, totul e pe feizbuc, totul e ficțiune. Dacă vreți să vedeți realitatea, uitați-vă pe fereastră! Dar n-o deschideți că s-ar putea să vă lovească vreun miros dinspre zonele metropolitane ale urbei. Știrile sunt despre ce dorește să facă un politician, un primar, un ministru, despre cum s-a accesat finanțarea, despre cum s-au semnat proiectele, cu poze, cu tot tacâmul. Realitatea, repet, e cu totul alta.
Pe scurt: la noi, la Gorj, partidele aflate la putere se vânează, se contracarează, își dau replici, înțepături, e bătălia pe cine a promis mai mult. În urmă cu câteva zile, a postat Mihai Weber o informare despre proiecte noi de înființare sau extindere de rețele de gaze în 26 de localități. Lui Ion Iordache, îi ieșiseră, cu doar patru ore mai devreme, într-o postare similară, 24 de localități. Pfff! Numărătoarea e precum cea a lui Pristanda cu cele 44 de steaguri care, de fapt, erau 11. „Două la primărie, două la prefectură, … , curat murdar, coane Fănică!”.
A urmat o nouă cotonogeală în coaliție: PSD a remis un comunicat de presă în care făcea apel la dialog, responsabilitate și implicare în sprijinul angajaților CEO, cu privire la drepturile celor care se pensionează potrivit Legii 197/2021. În 12 minute a venit replica PNL în care social-democrații erau acuzați că nu permit Caselor de Pensii ”o altă interpretare a legii”. Aaa, deci legile se interpretează? Scuzați-mă pe mine, eu credeam că se aplică. 12 minute? Eu cred că-l aveau scris și așteptau precum pescarul pluta. Între timp, oamenii se uită lung, aproape fără speranță că-și vor primi vreodată drepturile pe care legea asta, interpretată de toți ”specialiștii”, le conferă.
Trăim în județul în care nu se întâmplă nimic concret. Ne mai aduce cu picioarele pe pământ câte un cutremur, câte o vijelie sau vreun meteorit rătăcit.
Trăim în județul în care niște bodyguarzi snopesc în bătaie un minor și nu li se întâmplă nimic, pentru că IPJ nu are șef sau e unul invizibil. Gorjul e județul în care un amărăștean face pușcărie pentru că a furat 200 de lei, iar marile dosare stau la sertar, în timp ce patrimoniul imobiliar al unor polițiști crește exponential cu prejudiciul din aceste cazuri.
E județul în care un videochat prestează pentru IPJ, iar în curând vor fi lansate CD-uri de la nunți și tăieri de moț, cu sigla ”by MAI”.
E județul în care trebuie să ajung în instanță cu instituții care nu respectă legea liberului acces la informații de interes public. S-au ofilit ”buruienile” de miliarde plantate prin oraș, iar Edilitara refuză să comunice care e furnizonul și prețul exact. Pentru că s-a ocolit procedura transparentă de achiziții și miroase puternic a șmen.
E județul în care fiecare comună, fiecare oraș, are bâlciul său. Plătit din bani publici. Gorjul e ca un platou gol pe care joacă țonțoroiul niște gândaci pe melodia de la ”Tezaur folcloric”.
Ca să aveți tabloul complet al acestui județ și ce-i interează pe gorjeni, vă spun doar atât: știrea săptămânii sau cea mai citită știre a ultimelor zile, (11.600 de cititori – mă puteți verifica!) este despre ”Metode simple și eficiente de a scăpa găinile de păduchi”. No coment! Haidi, pa!