Curiozități

Descoperire importantă în România – peste 100 de morminte, locuinţe din trei epoci, monede şi podoabe

Arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia au descoperit pe traseul viitoarei variante ocolitoare a oraşului Timişoara locuinţe şi componente ale unor aşezări din trei epoci diferite: a bronzului, romană şi perioada medievală timpurie.Potrivit arheologilor, au fost descoperite pe şantierul Centurii de Sud a Timişoarei, peste 100 de morminte din epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) şi epoca medievală timpurie.

Arheologii au cercetat bordeie, locuinţe de chirpici şi gropi de pari provenind de la locuinţe de suprafaţă, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, şanţuri, două morminte de incineraţie şi morminte de inhumaţie. Complexele aparţinând diferitelor epoci acoperă toată suprafaţa sitului. Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică.

Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râşniţe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brăţări din cochile de scoică, greutăţi din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars şi altele fragmentare, vase ceramice.

Sursă
historia.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button