Tableta lu’ Matei

Despre răutate și jeguri umane

”Cine dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra”, a spus Iisus atunci când fariseii și cărturarii L-au întrebat dacă s-o ucidă pe o femeie prinsă asupra faptului de adulter.

Cazul Morega. Hoardele de farisei analfabeți de pe Facebook și niște trepanați, care au legătură cu presa cum am eu cu bucătăria spaniolă, au sărit la gâtul lui Dan Ilie Morega, ”baronul local”, cel mai urmărit participant la trafic, în ultimele săptămâni, un fel de Vin Diesel în seria ”The Fast and the Furious”, cel căruia poliția i-a făcut patru dosare penale pentru conducere fără permis, sau cu permisul ”retras”, vedeta posturilor locale și naționale de televiziune.

Contextul este următorul: Morega are 78 de ani și unele probleme medicale. Cei din familia sa, de teamă că ar putea produce vreun accident de circulație, au apelat la un medic psihiatru care să-l consulte, iar în baza documentului medical, poliția i-a retras permisul de conducere. I l-a retras în scripte, pentru că, fizic, permisul e la Morega în buzunar. Situația e una extrem de delicată și doar dacă te pui în situația celor din familia sa, extrem de îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla, și cunoscându-l pe Morega ca un tip încăpățânat, cu accente autoritare și slobod la gură, problema devine una imposibil de rezolvat. Ba mai mult, Morega a fost pasionat toată viața de mașini, iar șofatul e una din bucuriile sale. Nu-i iau apărarea pentru că a continuat să se urce la volan, după ce polițiștii i-au retras permisul, nu sunt de acord cu atitudinea sa în toată perioada asta în care, repet, s-a ales cu trei sau patru dosare penale, și a fost pe punctul de a fi reținut pentru 24 de ore. Ce m-a intrigat însă sunt justițiarii de pe Facebook, ”polițiștii” și ”judecătorii” din fața tastaturii, acești călăi care condamnă pe oricine, fără niciun raționament, fără empatie, fără frică de Dumnezeu. Niște dezaxați care dau sentințe pe centura de socializare, invocă procurorii, pușcăria și sunt la un pas de a cere să fie montat un eșafod în Piața Prefecturii, ca să prindă loc în primul rând la execuția lui Morega. Nepăcătoșilor, vedeți că vă cade piatra pe picior, înainte s-o aruncați! Îl cunosc pe Morega de vreo 27 de ani și niciodată, în toți acești ani, cât timp am realizat emisiuni pe la televiziunile locale, sute de emisiuni, nu l-am invitat, indiferent ce funcții a deținut. Și știți de ce? Probabil n-am fi dus la capăt vreo emisiune, pentru că ieșea cu scântei și pleca unul dintre noi. Nu exclud să fi plecat chiar eu! Acum, la 78 de ani, Morega e aproape la fel, însă problemele sale din ultima vreme mă fac să cred că pot fi rezolvate de medici și familie, nu de rejuvenații de pe Facebook.

Cazul Băluță. Nu, nu o să fac apologia flegmei șefului Poliției Locale. Contextul, și în acest caz, nu e cunoscut de ipocriții care s-au băgat în seamă pe acest subiect, doar ca să lovească în primarul Romanescu. Nu știu cum aș reacționa ca ”un cetățean”, așa cum l-a numit presa pe cel flegmat, să-mi filmeze familia sau pe cineva cu probleme medicale din familie, să filmeze peste poarta casei mele, să mă hărțuiască pe unde mă prinde. Știu, o să scrie unul care are fața de zici că a fost dezgropat pentru anchetă, că sunt violent, coleric,etc., dar cred că nu m-aș fi răcorit doar cu o flegmă. Daaa, o să cânte corul de civicari, dar Băluță e șeful Poliției Locale și rațiunea trebuie să stăvilească pornirile de felul acesta. Așa că, la pușcărieee! Îi provoc, pe oricare din cei care sunt dispuși, să facem un exercițiu doar: ne așezăm față în față, timp de 3 minute, și eu mitraliez niște metafore și epitete, promit, fără să mă repet, și dacă scap fără o flegmă, propun să fie declarat ”eroul stăpânirii de sine”, cel care rezistă.

Mă repet, dezavuez ce a făcut Băluță, dar, înainte de a arunca cu piatra pe centurile de socializare, nepângăriților, aplecați-vă asupra contextului și puneți-vă în locul celui blagoslovit. Doar atât!

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *