Dezvăluiri

Deturnare de fonduri la Serviciul de Ambulanță Gorj!

Dezastrul de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj a fost constatat, oficial, în urma tuturor controalelor care au avut loc, în ultimii doi ani însă, în afară de niște amenzi aplicate, de cele mai multe ori, instituției și de prea puține ori persoanelor vinovate, lucrurile s-au oprit aici. Ba mai mult, toți cei care s-au perindat prin Comitetul Director, în această perioadă, au fost menținuți în funcții, iar managerului de mucava Traian Claudiu Constantinescu i-a fost prelungit interimatul, chiar de Ministerul Sănătății, până la 31 august a.c., ca să poată manageria în continuare dezastrul creat de el și sforarii săi. Ultimul act de control, încheiat la finele anului trecut de Corpul de Control al Instituției Prefectului – Județul Gorj, pare să tulbure liniștea șefilor de la Ambulanță, mai ales că cele constatate au fost confirmate de inspecția economico-financiară efectuată de Direcția Finanțelor Publice Vâlcea, și cum unele aspect intră în sfera penalului va trebui sesizată Poliția.

Corpul de Control al Instituției Prefectului – Județul Gorj a finalizat, în luna decembrie a anului trecut, ultimul control la SJA Gorj, iar în urma constatărilor a sesizat Direcția Regională a Finanțelor Publice Craiova.

Pornind de la constatările menționate în raportul de control, a fost desemnată Direcția Finanțelor Publice Vâlcea pentru a efectua inspecția economico-financiară la Serviciul de Ambulanță Gorj, iar concluziile inspectorilor fiscali sunt că, pe lângă abaterile de la lege prin care a fost prejudiciat bugetul instituției, au fost comise și fapte de natură penală, mai exact deturnare de fonduri, care vor trebui cercetate de organele judiciare.

SJA Gorj a plătit, în cursul anilor 2020 și 2021, despăgubiri civile, în valoare de 15.000 de lei, reprezentând contravaloarea buteliilor de oxigen medicinal pierdute sau deteriorate, din alt capitol bugetar, fără a avea aprobarea ordonatorului principal de credite, iar pentru a acoperi ilegalitatea și a achita contravaloarea despăgubirilor civile s-a efectuat o recepție fictivă a acestora.

Pentru un garaj din curtea instituției SJA Gorj a plătit137.427 lei fără ca lucrarea să fie cuprinsă în Programul de investiții publice al Ministerului Sănătății sau să fie trecută pe lista de investiții.

Mai mult, SJA Gorj a acceptat un proiect tehnic întocmit de o firmă cu care instituția nu avea relații contractuale și fără să fi fost propus în oferta inițială depusă de societatea care a încheiat contractul pentru execuția acoperișului. Organele de control au descoperit că, din sumele încasate necuvenit din taxele de examinare nelegale, care trebuiau restituite celor care au participat la concursuri în anii anteriori sau depuse la buget, SJA Gorj a cumpărat un nebulizator în valoare de 16.630 de lei.

În cursul anului trecut, când SJA Gorj era condus de managerul interimar Traian Claudiu Constantinescu, au fost plătiți 22.500 de lei, din bugetul destinat bunurilor și serviciilor, amenzi contravenționale aplicate de instituțiile de control, acestea fiind înregistrate direct în conturile de cheltuieli publice.

Concret, în cazul unei amenzi aplicate de către DSP Gorj, managerul Constantinescu a întocmit cu întârziere referatul de punere în executare a plății acesteia, așa că, în loc să achite 3.000 de lei, minumul amenzii prevăzut de lege, a plătit-o integral, 15.000 de lei și nici nu a contestat-o la instanța de judecată.

De altfel, și în cazul sancțiunilor contravenționale aplicate de către ITM Gorj, 2.500 de lei și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) București, 5.000 de lei, acestea au fost achitate integral și nu au fost contestate.

Oricum, și cele contestate au fost pierdute în instanță de juriștii geniali ai SJA: 30.000 de lei, amendă aplicată de către DSU, în iulie anul trecut, contestația a fost respinsă, definitiv, de Tribunalul Gorj, în luna aprilie a acestui an, iar în cazul unei amenzi de 25.000 de lei, aplicată de  reprezentanții DSP Gorj, în iunie, anul trecut, instanța a redus-o la 10.000 de lei.

Trebuie spus că în niciuna dintre aceste situații managerul Traian Claudiu Constantinescu nu a luat măsuri pentru efectuarea cercetării administrative, identificarea celor vinovați și recuperarea sumelor considerate prejudicii pentru că în culpă era chiar el.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button