Ultima oră

Din 1 ianuarie, angajații cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie

De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare noi norme prin care patronii nu își vor mai putea plăti angajații mai vechi de doi ani cu salariul minim. Anul 2023 este ultimul în care patronii își mai pot plăti angajații mai vechi de doi ani cu salariul minim, conform unei prevederi introduse în 2021 în codul Muncii.

Patronii nu mai pot menține angajații cu mai multă vechime la salariul minim mai mult de 2 ani.

Această prevedere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că, la începutul lui 2024 angajații mai vechi trebuie să aibă o majorare salarială.

Salariul minim pe economie este în acest moment 3.300 de lei brut.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.

   

Citește și:

4 Comentarii

  1. O sa fie plătiți cu salariul minim pe economie +1 leu in plus🤣🤣🤣🤣mari hoți mai sunteți va omple pe voi grija de populația de rând…de aceeia ii furați, mințiți și manipulați de 30 de ani doar in interesul vostru….hoți ieftini mincinoși…

  2. Da , teorie multă, cunoașterea realității… Vor fi o grămadă de domenii în care full time se transformă în part-time .Angajatul nepregătit se va mulțumi cu salariu primit , iar angajatorul va menține salariul ce- i convine ! Din nou , un mare fâs , ca de obicei.

  3. Asta trebuia aplicata de mult, pentru ca atunci când se face raportarea, se face la salariul mediu pe economie nu la salariu minim. De salariul minim nici nu se tine cont în calcule. Și ar trebuii ca toți angajatorii ce au avut, au și vor avea forță de muncă angajata pe durata determinata, și la program de lucru de 2, 4, 6 ore pe zi sa plătească retroactiv orele pana la norma de 8 ore pe zi, și sa fie emise derogări către ITM cu plata integrala a contribuției la fondurile de pensii, și întregirea vechimii în munca cu ace diferențe orale la zi. Desființarea firmelor ce angajează oameni pentru alte întreprinderi. Acele firme de recrutare și angajare forță de muncă practic sunt niște „masini” de spalat bani, niște căpușe. Cu astea ar trebuii sa înceapă guvernul cu lucruri palpabile și în folosul omului ce muncește ca sclavul pentru ai tine pe ei în fotolii de lux pe salarii astronomice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *