Dezvăluiri

Două capete de acuzare pentru executorul judecătoresc în Târgu Jiu, Gagiu

Nicolae Gagiu, executor judecătoresc în Târgu Jiu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi prejudiciat Complexul Energetic Oltenia cu aproximativ 1,5 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a a lui Nicolae Gagiu executor judecătoresc în cadrul BEJ „Gagiu Nicolae”, pentru abuz în serviciu, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată, şi spălare a banilor.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2015 – noiembrie 2020, Nicolae Gagiu, în calitatea menţionată, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfăşurării a trei proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA în valoare de 1.485.325 lei lei concomitent cu obţinerea pentru sine a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum.

Concret, spune anchetatorii, deşi prin deciziile instanţelor s-a dispus în mod definitiv întoarcerea la debitor a sumelor executate silit de către executorul judecătoresc, acesta ar fi transferat şi ulterior ar fi retras din contul de consemnare, în interes personal, suma totală menţionată.

DNA menţionează că, în perioada octombrie – noiembrie 2020, în condiţiile în care executorul ştia că este cercetat în prezentul dosar penal, ar fi efectuat din nou acte de executare silită cu încălcarea dispoziţiilor legale, în aceeaşi modalitate.

„O parte din bani dobândiţi în modalitatea de mai sus ar fi fost folosiţi de Nicolae Gagiu la cumpărarea unui imobil, iar ulterior, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor folosiţi pentru achiziţia respectivă, l-ar fi donat unei rude”, arată procurorii.

Societatea Complexul Energetic Oltenia SA s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Craiova cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *