Dezvăluiri

Demersuri pentru deblocarea Legii nr.197. Ce a discutat deputatul Weber cu ministrul Muncii

Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a discutat, zilele trecute, cu ministru Muncii, Marius Budăi, și șefi ai Casei Naționale de Pensii pe tema deblocării legii de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare în minerit și energie.

Legea nr.197/2021 recunoaște condițiile speciale de muncă de la Complexul Energetic Oltenia. Potrivit actului normativ, minerii și energeticienii se pot pensiona mai devreme cu 13 ani, dacă au lucrat 25 de ani în producție și au 30 de ani vechime. Casa de Pensii nu aplică, deocamdată, legea, pe motiv că nu are un soft actualizat. Deputatul Mihai Weber spune că a discutat cu ministrul Muncii, Marius Budăi, pe tema deblocării actului normativ. Președintele PSD Gorj afirmă că se lucrează la metodologia de aplicare a legii. “Referitor la acest aspect, am așteptat decizia Înaltei Curți, acum trebuie corelate. Eu am avut o discuție cu ministrul Muncii, cu secretarul general al Casei Naționale de Pensii și lucrurile stau în următorul fel: se discută, este și o inițiativă care trebuie armonizată cu ceea ce a decis Curtea, s-a stabilit un model de adeverință, pentru că aici era o problemă, Înalta Curte acum a spus că a eliminat obligativitatea dovedirii plății acelor contribuții pentru perioada aprilie 2001-2021, și acum se așteaptă corelarea cu metodologia care trebuie transmisă tuturor Caselor de Pensii Județene. Se discută. Săptămâna viitoare se corelează cu o inițiativă legislativă tocmai pentru a nu mai exista semne de întrebare și a fi pusă în practică, pentru că sunt acele condiții. Aici trebuie găsită formula, să curgă liniar și legislativ corect, astfel încât să nu mai existe piedici. Deci, am făcut toate aceste legi pentru a fi aplicate și nu pentru a da speranțe deșarte oamenilor. Să fie siguri că această lege va fi aplicată corespunzător”, a precizat parlamentarul.

“Săptămână viitoare, veți primi mai multe răspunsuri”

Minerii și energeticienii sunt îndemnați să depună în continuare dosare la Casa de Pensii Gorj pe Legea nr.197.2021. Deputatul Mihai Weber anunță că, săptămâna viitoare, angajații CE Oltenia vor primi “mai multe răspunsuri” pe tema aplicării actului normativ. “Trebuie depuse solicitările respective, pentru că s-au depus pentru recalculări și s-au depus cereri pentru a constitui dosarul de a ieși la pensie. Se ia în calcul de la data depunerii cererii, oamenii nu trebuie să se îngrijoreze. Este o inițiativă legislativă care s-a oprit în parlament pentru a aștepta decizia Înaltei Curți. Specialiștii lucrează, pentru că trebuie să se aplice această lege, să nu mai existe aceste sincope în aplicare. Săptămâna viitoare, veți avea răspuns la tot ceea ce trebuie. Casa de Pensii lucrează la acea metodologie, softul știți foarte bine că trebuie să se aplice, pentru că vorbim de mii de oameni și resursa umană este limitată”, a adăugat deputatul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *