Dezvăluiri

Epopeea șpăgii (II)! Primarul Păiuși și-a tras vilă, în Craiova, cu materiale plătite de firmele care au contracte cu Primăria Stejari!

Faptele de corupție comise de primarul PSD al comunei Stejari, Ionuț Robert Păiuși, așa cum sunt descrise de către denunțătorii acestuia, sunt unele grosolane și destul de simplu de probat de către organele de anchetă, în contextul în care o parte din materialele de construcție folosite la vila pe care primarul și-a construit-o în Craiova apar în documentele contabile ale unor firme care au avut sau încă au relații contractuale cu instituția condusă de Păiuși. 5,5 milioane de euro este valoare contractelor pe care le-a derulat, în ultimii patru ani, cu Primăria Stejari o firmă din Satu Mare, care a cotizat serios cu materiale la vila primarului, dar și cu un autoturism BMW, pentru obrazul subțire al acestuia. Toate faptele au fost detaliate, încă din luna octombrie a anului trecut, șefului Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorului șef al DNA și președintelui Consiliului Județean Gorj.

”Sponsorii” primarului…

Primarul comunei Stejari, Ionuț Robert Păiuși, și-a construit o casă, în cartierul Catargiu din Craiova, însă neagă că imobilul i-ar aparține. De altfel, nici în declarațiile de avere ale primarului nu a fost menționată casa de pe strada Cluj-Napoca, iar acesta a evitat să spună, într-o intervenție telefonică la GorjOnline Live, a cui e vila pentru construcția căreia a angrenat multe din firmele care au contracte cu Primăria Stejari.

Concret, potrivit informațiilor care au ajuns la organele judiciare, lucrările de construire a casei cu etaj și demisol au început în august 2019. Terenul de 500 mp pe care a fost ridicată clădirea a fost cumpărat de Nicolae Isac, patronul firmei Pro Dimension Contracts SRL Satu Mare. Societatea deținută de Isac câștigase, cu exact un an în urmă, un contract cu Primăria Stejari, în valoare de 6.921.000 de lei, pentru ”proiectare, asistenta tehnica si execuție lucrări pentru extindere şi modernizare reţea apă potabilă şi staţie de tratare și avea lucrări în comună, printr-o ”procedură simplificată”, potrivit site-ului de achiziții publice.

Odată cu începerea lucrărilor la casa primarului, un utilaj al firmei Pro Dimension Contracts SRL a fost deplasat la Craiova pentru a efectua săpăturile pentru fundația și demisolul imobilului. Deserventul buldoexcavatorului a fost Cătălin Tîrziu, din comuna Stejari, angajat la firma lui Isac, la scurt timp după ce societatea a câștigat contractul de lucrări în comună. Utilajul a fost transportat la Craiova cu un trailer al firmei Pro Dimension, care a fost condus de Dumitru Constantin Soceanu, vărul primarului Păiuși.

Ion Borcan, fost apropiat al primarului, afacerist din Stejari care a construit vila din Craiova, a povestit, miercuri, la GorjOnline Live, cum au fost procurate materialele pentru casă.” Fierul beton a fost luat de firma Ovislav Com SRL de la Arabesque. A costat tot fierul de la fundație, inclusiv placa de la parter, 45.000 de lei. Cei de la Ovislav Com, rude prin alianță cu primarul, le dădea cadourile să le cumpere de sărbători, Păiuși lua materiale de construcție de la ei, când avea lucrări de executat, pentru că firma are depozit de materiale la Stejari. Mai mult, fierul beton a fost achitat de omul de afaceri Nicolae Isac, în mai multe tranșe prin ordine de plată”, a susținut Borcan.
Acesta a declarat că a construit casa primarului Păiuși în totalitate, cu excepția finisajelor exterioare și gardului, adică de la fundație, zidărie și acoperiș, plus finisaje interioare, lavabilă, parchet, gresie faianță și instalație electrică, pentru care a primit doar 10.500 de lei.

Afaceristul Borcan spune că primarul Păiuși i-a promis, inițial, că va primi banii pentru manoperă, adică 10.000 de euro, tot de la patronul Nicolae Isac, însă acesta a negat și i-ar fi transmis acestuia că nu poate susține construcția casei și cu materiale și cu bani.

”Betonul l-a luat de la firma Ionumi SRL din Cârcea. Am mers împreună cu primarul și am vorbit cu patronul și sora sa, cu condiția ca să fie achitat la 30 de zile. Păiuși le-a spus că plata se va face de firma Pro Dimension și chiar l-a dat la telefon pe acest domn Isac să confirme că va plăti. Deci, Isac a plătit și betonul”, a afirmat Borcan.
În noiembrie 2019, cam în timp ce construcția casei primarului Păiuși evolua, Pro Dimension Contracts SRL a mai câștigat un contract cu Primăria Stejari, în valoare de 597.080 de lei, pentru ”Reabilitarea și modernizarea dispensar medical”, atribuit tot prin procedură simplificată.

…recompensați cu lucrări din banii publici ai comunei

Instalația electrică a vilei lui Păiuși a fost realizată cu materiale aduse de patronul firmei Afromar Com SRL. Primarul Păiuși i-a atribuit direct, patronului acesteia Irinel Afronie, dar pe firma Plus Electric&Lighting SRL, contractul pentru ”Înlocuire și modernizare iluminat public comuna Stejari”, a cărui valoare a fost de 350.000 de lei, oferta societății potrivindu-se până la ultimul leu cu cea a autorității contractante.

Borcan susține că alături de angajații săi, la vila primarului Păiuși au muncit, sporadic, și câțiva cetățeni de la Stejari, beneficiari de ajutor social, printre care Marian Cristian Gelu și Constantin Posa.

Așa că vila a crescut precum Făt-Frumos, numai că … după finalizarea lucrărilor, prietenia dintre Borcan și Păiuși s-a rupt definitiv, pentru că primarul refuza să-i înapoieze acestuia cei 7.000 de euro (detalii AICI), dar și pentru că nu voia să-i plătească manopera la lucrările de la imobilul din Craiova.

Pentru realizarea fațadei la casă, la demisol, la gardul de împrejmuire și la piscină, Păiuși l-a contactat pe Cristi Făiniși, patronul firmei Badimrodi Cons SRL.

Același principiu s-a aplicat și în această situație, adică un fel de barter cu bani publici: lucrări la casa primarului, la schimb, lucrări la primărie, din bugetul public al comunei Stejari. Schema descrisă de Ion Borcan e pe cât de grosolană, pe atât de penală.

Ultimul tun

Cum contabilizase cam multe deconturi pentru casa primarului Păiuși, în materiale și bani, Nicolae Isac s-a mai lipit la un contract cu Primăria Stejari: în octombrie 2021, Pro Dimension Contracts SRL primește, prin deja patentata metodă ”procedură simplificată” contractual pentru realizare ”Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare, satele Baloșani și Băcești”, în valoare de 19.806.000 de lei.

În total, firma Pro Dimension Contracts SRL a lui Nicolae Isac, a avut trei contracte cu primăria condusă de Păiuși, care totalizează în jur de 27.350.000 de lei, adică aproximativ 5,5 milioane de euro.

Practic, Isac putea considera că și-a recuperate investiția, începută de mai mult timp, de altfel.

”Încă de la începutul lucrărilor în comună, Nicolae Isac i-a oferit primarului Păiuși Robert un autoturism de lux BMW serie 7, culoare neagră, cu numărul de înmatriculare SM 18 RIM. Mașina a fost folosită de primar circa un an, iar mai apoi a fost vândută în Craiova, certificatul fiscal fiind eliberat de Nicolae Isac noului proprietar, iar banii și brelocul cu sigla BMW au rămas la Păiuși.

Primarul comunei Stejari neagă toate aceste acuzații și spune că poate să justifice toți banii.

”Nu am luat 7.000 de euro de la Borcan. Da, el a lucrat la casa fratelui meu. Ceea ce face fratele meu, nu pot să știu eu, dar dacă, ipotetic vorbind ar fi adus materiale, sunt facturi și dovezi. A luat muncitorul care a săpat fundația de pe olx. Firma Pro Dimension nu a cumpărat materiale pentru casă. Nu am luat niciun BMW de la Isac. Am sesizat și eu organele. E un BMW serie 5 pe care l-a vândut tatăl meu. Nimic din ce spune aces tom nu e adevărat”, a precizat primarul Păiuși.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *