Social

Film de scurt metraj, realizat la Florești, ca un omagiu adus poetului național Mihai Eminescu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, la împlinirea a 142 de ani de la Popasul lui Eminescu la Florești, au realizat un film de scurt metraj ca un omagiu adus poetului național. Scenariul filmului îi aparține managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi.

Eminescu este cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. „Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”. ( George CĂLINESCU )
Luni, 15 iunie 2020 s-au împlinit 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, cel care este caracterizat ca fiind ”Poet al credinţei neamului românesc”. Trecerea lui Mihai Eminescu prin Florești este consemnată în literatura de specialitate, existând mai multe scrisori în acest sens. La initiațiava lui Ioan Slavici, în vara anului 1878, Mihai Eminescu a fost invitat de catre boierul Mandrea la conacul din Floresti. Aici, poetul a locuit aproximativ trei luni și a cunoscut-o pe fata preotului, între cei doi infiripându-se o idilă. În Muzeul „Mihai Eminescu“ sunt expuse copii după manuscrisele poetului, fotografii, cărți și un bust.

Filmul de scurt metraj, “Eminescu la Florești – 142 de ani de la popasul poetului pe meleagurile Gorjului”, este un proiect realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu. Vă invităm să urmăriți filmul pe pagina de Facebook a CJCPCT Gorj, dar și a Teatrului Dramatic Elvira Godeanu.
Filmările au fost realizate la Muzeul și Parcul Eminescu de la Florești, Țânțăreni, Gorj, precum și pe dealurile de la Florești. Prin amabilitatea Memorialului Ipotești a fost preluat filmul cu imaginile Casei familiei Eminovici, precum și fotografia fragmentului de ușă pictată de Zoe Mandrea (soția junimistului Nicolae Mandrea, gazda lui Eminescu din vara anului 1878), donată Muzeului din Ipotești de învățătoarea Domnica Păunescu Angheloiu din Florești, Gorj. În film apar deasemenea mesaje din partea Mariei Vasilescu, primarul comunei Țânțăreni, Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești-Centrul Național de Studii Mihai Eminescu și Laura Hant, președintele Asociației “Mihai Eminescu” Viena, Austria.

Parteneri: Primăria Țânțăreni Gorj, Ala Sainesco – manager Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, Laura Hant – președinte Asociația „Mihai Eminescu” Viena, Austria.
Video (concept, regie, montaj): Iulian Marinescu
Scenariu: Ion Cepoi, manager CJCPCT Gorj

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close