Eveniment

Firme chineze participante la o licitație lansată de o societate la care CEO este acționar, investigate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a lansat, miercuri, două investigaţii aprofundate vizând rolul potenţial de denaturare a pieţei al subvenţiilor străine acordate ofertanţilor în cadrul unei proceduri de achiziţii publice din România lansată de către societatea PARC Fotovoltaic Rovinari Est S.A., în care CEO este asociat pentru construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW.

Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.

Valoarea totală a proiectului este de 516 milioane de lei (echivalent în lei a 104.090.453 euro), din care valoarea maximă asigurata din Fondul pentru Modernizare este de 361 milioane de lei (echivalent în lei a 72.863.317 euro -70% din valoarea totală a Proiectului).
Investigaţiile lansate sunt rezultatul notificărilor transmise, pe de o parte, de Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH şi, pe de altă parte, de Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. În urma examinării preliminare a tuturor observaţiilor, Comisia a considerat că este justificat să iniţieze o investigaţie aprofundată pentru doi ofertanţi, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă.

„În cursul investigaţiei aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenţii străine şi va obţine toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăţilor să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitaţie. O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziţii publice să piardă oportunităţi de vânzare”, arată executivul comunitar.

În conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 milioane de euro şi când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane euro din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.

Primul consorţiu investigat de executivul comunitar este compus din grupul Enevo şi compania chineză LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorţiului, este un furnizor de servicii de inginerie şi consultanţă cu sediul în România.

Al doilea consorţiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele societăţi sunt deţinute şi controlate în proporţie de 100% de Shanghai Electric Group Co. Ltd, o întreprindere deţinută de stat din Republica Populară Chineză.

La finele anului trecut, compania Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, o societate deţinută în ponderi egale de Complexul Energetic Oltenia şi OMV Petrom, a scos la licitaţie contractele pentru construcţia a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 450 MW.

La începutul anului 2024, Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est anunţa că a primit nu mai puţin de opt oferte la licitaţia pentru construcţia celor patru parcuri fotovoltaice, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Una din oferte a venit de la asocierea: Enevo Group (Leader),LONGI Solar Technologie iar o alta ofertă a venit de la asocierea Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited (Leader),Shanghai Electric UK Company Limited.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *