Judecătorii Tribunalului Gorj au pronunțat, marți, o primă soluție în dosarul în care ex-directorul economic al fostei Exploatări Miniere de Carieră Rovinari, Vasile Ghimiș, a fost judecat pentru trei fapte de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Magistrații au încetat procesul penal, început în decembrie 2020, pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale. Este vorba de fapte comise în 2012, după cum precizau procurorii anticorupție în rechizitoriu.
Omul de afaceri Sever Giurcău a scăpat și el de condamnare, după ce a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.
Cei doi au rămas, totuși cu bunurile sub sechestru, adică Ghimiș cu o casă de 119 mp, cu valoare de impozitare de 381.000 de lei, iar Giurcău cu mai multe bunuri mobile și imobile. Aceștia au fost obligați să plătească părții civile, CE Oltenia, suma de 166.000 de lei calculată ca fiind prejudiciu.
Trebuie spus că, în urmă cu exact doi ani, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Ghimiș și a lui Sever Giurcău pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, respectiv complicitate la această infracțiune.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că Vasile Ghimiș, în calitatea sa de director economic, ar fi dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor (achiziția fiind fragmentată pentru a putea fi realizată în mod direct), la prețuri supraevaluate.
”Achiziția ar fi fost făcută în perioada septembrie 2012 – decembrie 2012 de la două firme, între care și SC Ratetalav SRL, controlată de omul de afaceri coinculpat în cauză. Concret, inculpatul Ghimiș Vasile ar fi aprobat și semnat mai multe documente care au stat la baza achiziției menționate mai sus, după ce anterior stabilise, împreună omul de afaceri, și prețurile produselor respective. Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la prețul de 850 de lei/bucata, în condițiile în care un astfel de produs ar avea un preț de piață de aproximativ 120 de lei/bucata. Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 lei, reprezentând diferența dintre prețul real și prețul care s-a plătit efectiv pentru produsele susmenționate”, se arăta în actul de inculpare întocmit de către DNA.
În privința societății comerciale Ratetalav SRL, trimisă și ea în judecată, procesul a încetat ca urmare a radierii.
Soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.