Dezvăluiri

Fost șef din Ministerul Energiei: Niciun demers pentru prelungirea vieții CE Oltenia

Fostul secretar de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, observă că politicienii flutură tema prelungirii energiei vieții centralelor pe cărbune în preajma turul 2 al prezidențialelor.

Andrei Maioreanu consideră tardivă orice acțiune a guvernanților de renegociere a planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. În opinia sa, aceste demersuri ar fi putut fi făcute mai demult în baza unei strategii energetice naționale modificată și a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice. Andrei Maioreau observă că politicienii flutură tema prelungirii energiei vieții centralelor pe cărbune în preajma turul 2 al prezidențialelor. Fostul secretar de stat afirmă că, în momentul de față, nu există niciun demers făcut către forurile europene prin care România să demonstreze că ar putea avea probleme privind securitatea aprovizionării cu energie electrică.

“Comisia a recomandat ca propunerea de modificare a țintei 119 din PNRR e adevărat să fie amânată până la momentul în care se vor furniza, atenție, dovezile necesare prin care să se demonstreze problemele legate de securitatea aprovizionării cu energie electrică. În momentul de față, nu există niciun demers în acest sens, iar singurele documente în baza cărora s-ar fi putut negocia acest plan de restructurare erau documentele fundamentale ale sistemului energetic național. Ar trebui să fie aceste documente, strategia energetică națională, evident modificată, așa cum am lăsat-o, cu scenariu optim de funcționare a producătorilor de energie pe bază de cărbune, respectiv CEO, cel puțin până în 2038, în funcție de cantitatea de cărbune extrasă și cantitatea de energie produsă și, desigur, a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice în care unul dintre cei 5 piloni, pilonul decarbonizare a sistemului energetic să fie modificat. Toate aceste lucruri la pachet, desigur cu colegii de la Consiliul Concurenței, pentru că această companie se află sub incidența ajutorului de stat ar fi putut demult să stea la baza renegocierii acestui plan de restructurare, pe care văd că, acum, în perioada de dinaintea alegerilor, toți politicienii, indiferent, cei care l-au construit, cei care nu s-au ocupat să-l renegocieze spun că nu este bun. Mi se par declarații mult prea tardive, având în vedere că s-a irosit foarte mult timp în ceea ce înseamnă abordarea unei strategii energetice care să fie puternic ancorată în sistemul energetic național din România care dispune de importante resurse energetice primare”, a precizat Andrei Maioreanu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *