Social

FOTO: Festivalul de la Bustuchin și cel de la Godinești și-au desemnat câștigătorii

O nouă ediție a Festivalului de folclor „Iustina Băluțeanu” a avut loc sâmbătă, 30 iulie la Bustuchin, în județul Gorj. Organizatorii acestui eveniment au fost: Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Bustuchin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
Festivalul a fost deschis interpreților de folclor muzical autentic din localitățile riverane râurilor Gilort, Galbenu, Olteț și Amaradia, iar cei care s-au prezentat de la ora 11.00 s-au bucurat de aplauzele numerosului public din Gorj și Vâlcea prezent în Piața Primăriei Bustuchin.
Evenimentul a făcut parte din Zilele comunei Bustuchin.

Secțiunea soliști vocali
Premiul I în valoare de 500 lei acordat de Primăria și Consiliul Local Bustuchin a fost obținut de către Cârlugea Larisa din Rovinari.
Premiul al II-lea în valoare de 400 lei acordat de Primăria și Consiliul Local Bustuchin a fost obținut de Borș Carlos din Rovinari.
Premiul al III-lea în valoare de 300 lei a fost obținut de către Stana Ioana din Dănciulești. Premiul special în valoare de 200 de lei acordat de Primăria și Consiliul Local Bustuchin a fost obținut de Văduva Anastasia.
Cele două mențiuni în valoare de 100 de lei fiecare, acordate de CJCPCT Gorj au fost obținute de Frățilescu Daria și de Elena Majoacă. Premiul special Omniasig în valoare de 100 de lei a fost obținut de Cojocaru Elena.

Secțiunea Dansuri Populare
Premiul I în valoare de 600 lei, acordat de Consiliul Local și Primăria Bustuchin a fost obținut de Ansamblul din Târgu Logrești.
Premiul al II-lea în valoare de 500 de lei acordat de Primăria și Consiliul Local Bustuchin a fost obținut de Ansamblul din Stejari.
Premiul al III-lea în valoare de 400 de lei acordat de CJCPCT Gorj a fost obținut de către Formația de dansuri din Sinești, Vâlcea.
Premiul special în valoare de 200 de lei acordat de Primăria și Consiliul Local Bustuchin a fost obținut de către Ansamblul din Obislavu, comuna Grădiștea, județul Vâlcea.
Cele două mențiuni în valoare de 100 lei fiecare, acordate de CJCPCT Gorj și Primăria și Consiliul Local Bustuchin au fost obținute de Formațiile de dansuri din Vladimir și Hurezani.
Premiul special Omniasig în valoare de 100 de lei a fost obținut de Formația de dansuri din Căpreni.


Weekend încărcat în județul Gorj în ceea ce privește evenimentele culturale. Dacă sâmbătă, 30 iulie 2022, la Bustuchin s-a desfășurat Festivalul “Iustina Băluțeanu”, duminică, 31 iulie 2022, la Godinești a avut loc o nouă ediție a “Festivalului Tineretului”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Godinești în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Festivalul a crescut de la an la an, numărul spectatorilor prezenți la Godinești confirmând acest lucru.
Trofeul “Festivalului Tineretului” în valoare de 500 de lei asigurat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost câștigat de către Larisa Cârlugea din Rovinari.

Secțiunea soliști vocali

Premiul I în valoare de 400 lei asigurat de CJCPCT Gorj a fost câștigat de către Borș Carlos, Rovinari și Pobirci Cristina, Godinești.
Premiul al II-lea în valoare de 300 lei asigurat de CJCPCT Gorj a fost câștigat de către Falcoe Iulia, Godinești și Tudorescu Lorena, Bolboși.
Premiul al III –lea în valoare de 200 lei acordat de CJCPCT Gorj a fost câștigat de către Trohonel Gaviota, Godinești și Frățilescu Daria, Tismana.
Mențiunea în valoare de 100 lei asigurată de CJCPCT Gorj a fost câștigată de către Hârjolescu Cosmina, Motru și Muscurici Roxana, Godinești.

La decizia juriului festivalului, secțiunea de dansuri populare a fost transformată în secțiunea de costume populare.
Premiul I a fost câștigat de către Cojocaru Daria, Bălești, iar premiul al II-lea a fost câștigat de către Pârlăgeanu Denisa, Târgu Jiu. Premiile au fost acordate de către Primăria și Consiliul local al comunei Godinești.

Premiul I la soliști instrumentiști a fost câștigat de Julea Denis din Godinești și a fost acordat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Premiul I la secțiunea tarafuri a fost câștigat de către “Taraful din Godinești” și a fost acordat de către Primăria și Consiliul Local Godinești.

Festivalul a avut loc pe scena în aer liber din Godinești. Juriul a fost alcătuit din specialiști pe domenii și din reprezentanții organizatorilor. Programul Festivalului include și recitaluri ale unor interpreți de seamă ai cântecului popular românesc. Sonorizarea a fost asigurată de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
Și la această ediție a “Festivalului Tineretului” locuitorii din comuna Godinești au făcut “Hora de pomană”.
„Hora de pomană” este un obicei-ritual care se păstrează cu sfințenie și se face de fiecare dată în cadrul Festivalului Tineretului. Se crede că prin intermediul Horei de pomană se realizează o legătură spirituală între lumea văzută şi lumea nevăzută, pomana fiind considerată hrană spirituală pentru cei morți. De altfel se și spune că „se dă horă de pomană” și nu se joacă hora de pomană.
„Hora de pomană” rămâne un obicei viu în Godinești, cu toate vicisitudinile vremurilor pe care le traversăm. Oamenii își păstrează credința și, lucru extrem de important, încă își celebrează morții, respectând și ducând mai departe tradiția.
Cei prezenți la “Festivalul Tineretului” ținut la Godinești, duminică, 31 iulie 2022, au avut cu siguranță ce vedea și au sărbătorit așa cum se cuvine Zilele Comunei.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button