Dezvăluiri

GRAV! Manager amendat de DSP, pentru neraportarea la timp a celor infectați cu SARS-CoV-2!

Managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, Traian Claudiu Constantinescu, a fost amendat cu 3.000 de lei de către Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în urma unui control care a avut loc săptămâna trecută și care releva faptul că mai mulți pacienți confirmați pozitiv ca fiind infectați cu virusul SARS-CoV-2, printre care și copii, nu au fost raportați în termen, potrivit metodologiei de raportare. Dincolo de măsurile dispuse de reprezentanții DSP, este extrem de grav faptul că epidemiologii instituției n-au avut datele la timp pentru efectuarea anchetei epidemiologice și izolarea persoanelor infectate și a celor care au intrat în contact cu acestea, iar printre cei testați pozitiv de echipajele de pe ambulanțe s-au aflat și copii care au continuat să meargă la cursuri.

Cu fiecare zi în care rămâne în funcția de manager al SJA Gorj, incompetența lui Traian Claudiu Constantinescu atinge cote paroxistice!

Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CSCBT) a fost sesizat, săptămâna trecută, cu privire la faptul că Serviciul Județean de Ambulanță nu raportează în termen, potrivit metodologiei, pacienții depistați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

În urma controlului, inspectorii DSP au descoperit cinci cazuri neraportate în intervalul 18-20 octombrie, mai exact, câte un caz depistat de echipajele medicale de la substațiile ambulanței de la Rovinari și Novaci, respectiv, trei cazuri de la Stația centrală a SJA Tg-Jiu.

Cu alte cuvinte, echipajele medicale care erau solicitate în vederea testării făceau munca degeaba, pentru că unele rezultate pozitive nu erau raportate de conducerea SJA în timp util, potrivit metodologiei de raportare, pentru a fi demarate anchete epidemiologice de către responsabilii din cadrul DSP Gorj, care să dispună unele măsuri pentru a combate răspândirea noului coronavirus.

Inspectorii DSP au dispus ca măsuri, care să fie implementate într-un termen de cinci zile, instruirea personalului în legătură cu raportarea cazurilor pozitive SARS-CoV-2 și cu privire la completarea corespunzătoare a fișelor de urgență prespitalicească.

Mai mult, inspectorii în sănătate publică i-au aplicat managerului SJA Gorj o sancțiune contravențională de 3.000 de lei, ”pe persoană fizică”, pentru netransmiterea în termen, (…) a rezoluțiilor, raportărilor, analizelor sau, după caz, a informațiilor solicitate de instituțiile cu atribuții de monitorizare, coordonare, control.

De netolerat este că printre cazurile neraportate au fost și copii care au continuat să frecventeze cursurile școlare, în contextul în care epidemiologii DSP nu au avut informații despre acele cazuri pentru a efectua anchete epidemiologice și dispune izolarea acestora.

Cazul poate ajunge și în atenția procurorilor care pot dispune efectuarea de cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *