Politică

Hidrocentralele din Defileul Jiului. Ce spune șeful CJ Gorj despre reluarea lucrărilor

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, afirmă că sunt șanse ca, în acest an, să fie reluate lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului, realizate în procent de peste 90%.

Hidroelectrica a anunțat, printr-un comunicat, că, în perioada 28-30 aprilie, a avut loc o vizită de lucru a secretarului de stat din Ministerul Energiei, Marius Negru, la amenajarea de la Bumbeşti-Livezeni. Acesta a fost însoţit de Bogdan Badea, șeful Hidroelectrica, și de Marius Grecu, inginer șef uzină la Târgu-Jiu.

Au fost invitaţi la discuţii și reprezentanţi ai autorităţilor locale implicate în reemiterea autorizaţiei de construire pentru amenajarea hidroenergetică Bumbeşti-Livezeni. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, spune a fost fixat un calendar în vederea reluării lucrărilor.

“Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentantul Ministerului Energiei, domnul secretar de stat Marius Negru, domnul Bogdan Badea, membru al directoratului, directorul de investiții, cu reprezentanții Hidorelectrica Târgu-Jiu, Porțile de Fier, precum și reprezentanții Transelectrica, Parcul Național Defileul Jiului și alte instituții avizatoare în acest proiect. Da, decizia este de a prelua proiectul, pentru că acest proiect a fost declarat de utilitate publică și de interes național. Am discutat concret pașii care trebuie urmați în ceea ce privește avizarea și obținerea avizului de mediu, pentru că Hidroelectrica, împreună cu Ministerul Energiei, sunt pe final și reușesc să depună documentația pentru obținerea avizului de mediu, de asemenea, documentația pentru a obține avizul de la Parcul Național Defileul Jiului. A fost o vizită bună, importantă, pentru că ne dorim acest lucru, mai ales că stadiul fizic al lucrărilor este undeva de peste 90% realizat și cred eu că, anul acesta, putem spune că, în urma obținerii avizului de mediu noi vom emite autoritatea de construire, pentru că eu am fost însoțit de către arhitectul șef al județului, domnul Cămui, și am stabilit în concret pașii și cred că, anul acesta, vor fi reluate lucrările pe acest sector important Bumbești-Livezeni pentru a pune în funcțiune cele două hidrocentrale în care s-au investit sute de milioane de euro. Avem calendarul fixat, urmează documentația depusă către Ministerul Mediului pentru a emite avizul, documentația depusă necesară pentru Parcul Național Defileul Jiului și, de asemenea, documentația depusă pentru Secția de Drumuri Naționale Timișoara, Transelectrica și, de asemenea, documentația pentru emiterea autorizației de construire către Consiliul Județean Gorj. Finalizarea acestei investiții ar genera energie curată pentru 85 000 de gospodării, 259 de gigawați pe an, este important pentru sistemul energetic românesc, pentru că vedem ce se întâmplă cu producția de energie, prețurile. Oricând pot să apară piedici birocratice, de aceea, ne-am văzut pentru a discuta în concret. Atât timp cât Hidroelectrica respectă legea, întocmește documentația cerută de lege, nu cred că ar trebui ca cineva să se opună”, a precizat Cosmin Popescu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *