Prof. Tita-Viorica Drăghici
Începând cu acest an școlar, Grădinița cu Program Prelungit ,,Vis de Copil” Tg-Jiu participă la Proiectul Erasmus+, parteneriat strategic de schimb interșcolar KA 229, cu titlul ,,Little Researchers Coding with STEAM” cu nr. 2020-1-UK01-KA229-078901_2, proiect ce se va derula pe parcursul a doi ani. Principalul obiectiv al acestui proiect este schimbul de bune practici și reunește parteneri din România, Marea Britanie (Țara Galilor), Turcia și Bulgaria.
Scopul proiectul constă în creșterea succesului școlar al elevilor și al școlii prin rezolvarea problemelor motivației școlare scăzute, hiperactivității și scăderii nivelului academic. Școlile din cadrul proiectului au identificat necesitatea îmbunătățirii calității educației și instruirea elevilor și profesorilor cu privire la abilitățile și competențele lor de imaginație și creativitate. Lipsa de programe de codare bazate pe STEAM în implementarea curriculumului național la nivel primar și preșcolar ne-a determinat să derulăm acest proiect.
Proiectul urmărește creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor programelor STEAM în educația copiilor, creșterea numărului de profesori instruiți pentru a include programele STEAM în programa națională, precum și dezvoltarea instrumentelor pentru integrarea activităților STEAM în clasă prin încorporarea orelor și activităților în aplicațiile STEAM.
Acest proiect va reuni 136 de profesori și 2437 de elevi. Aproximativ 2500 de părinți vor lua parte la acest proiect și cel puțin 1000 de profesori vor beneficia de impactul proiectului. Alături de instituțiile participante la proiect, vor exista și instituții beneficiare indirect ale acestuia.
Principalele activități ale proiectului se bazează pe 3 axe:
1. Implementarea activităților de codare bazate pe STEAM în clasă
2. Aducerea creativității și entuziasmului în clasă
3. Explorarea activităților de codare bazate pe STEAM ca parte a curriculumului.
Dacă vorbim pe scurt despre activități, acestea constă în: programele de codare bazate pe STEAM în activitățile din clasă, activitățile educaționale ale profesorilor, inițiative de îmbunătățire a participării sociale, expoziții, ateliere, schimburi de experiență pe termen scurt a unor grupuri de profesori și elevi în școli, dezvoltarea, testarea și implementarea activităților curriculare în activitățile comune ce vor fi incluse în proiect.
Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.
(comunicat de presă – G.P.P. ‘‘VIS DE COPIL” Tg-Jiu)