Social

Închiderea școlilor s-ar putea prelungi. Legea prin care se acordă zile libere pentru părinți când se închid școlile a fost publicată în Monitorul Oficial

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că perioada în care școlile din România rămân închise s-ar putea prelungi.

Inițial, s-a decis închiderea școlilor timp de două săptămâni, până pe data de 22 martie, însă este foarte posibil să se decidă prelungirea acestei perioade.

Șeful DSU, Raed Arafat, a adăugat: ”Fără nici o problemă, cred că cel mai probabil da, se va prelungi perioada de închidere a școlilor, va fi o decizie în cadrul Comitetului National pentru situații de urgență. Dacă continuă evoluția în acest sens, cel mai probabil se va prelungi perioada”.

Totodată, legea privind acordarea unor zile libere părinților, pentru a-și supraveghea copiii atunci când se închid școlile în situații extreme, a fost publicată sâmbătă seară în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la trei zile după publicare, adică pe 17 martie, după cum a notat pe Facebook Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de învățământ din Senat.
Legea acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor unde aceștia sunt înscriși, din cauza condițiilor meteo sau a altor situații extreme. Se aplică părinților care au copii cu vârste de până la 12 ani, înscriși la unități de învățământ, sau care au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în unități de învățământ.

Zilele libere plătite pot fi luate pe toată durata în care autoritățile competente decid închiderea școlilor respective.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru angajații din mai multe domenii (energie, sectorul nuclear, unități sanitare, telecom, SRR și SRTv etc.) este nevoie de acordul angajatorului.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și e în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut. Prevederile legii se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat.

Legea a fost adoptată în condițiile în care autoritățile au decis închiderea școlilor până la sfârșitul săptămânii viitoare și au anunțat că cel mai probabil măsura va fi prelungită, ca parte a acțiunilor de combatere a noului coronavirus.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *