Dezvăluiri

Inspecția în Construcții: Autorizațiile de construire ale blocului lui Paraschiv, ILEGALE! Prefectul poate cere anularea lor în instanță!

Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Vest Oltenia a confirmat, încă odată, că structura de urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Tg-Jiu acționează disproporționat, discreționar, în relația cu cetățenii obișnuiți, în comparație cu potentații locali, așa zișii dezvoltatori imobiliari, ori vreun personaj din siajul celor care conduc instituția. Mai clar, primăria a emis două autorizații ilegale pentru construirea unui bloc cu două etaje, pe strada Bradului, într-o zonă în care, potrivit Regulamentului Local de Urbanism este ”interzisă realizarea de noi construcții de locuințe în cvartalele de locuințe finalizate”. Imobilul aparține mamei lui Mihai Paraschiv, director al societății de transport public a municipalității, Transloc SA, fost consilier local PNL, aflat în cercul de putere care conduce Primăria Municipiului Tg-Jiu.

Inspectorii în construcții au statuat că autorizația de contruire emisă de Primăria Tg-Jiu, în luna februarie a anului trecut, pentru edificarea unui bloc cu două etaje, pe amplasamentul unei foste centrale de cartier, între blocurile din strada Bradului, nr.14, a fost emisă cu nerespectarea prevederilor documentațiilor de urbanism, avizate și aprobate, mai exact cu încălcarea legislației.

Inițial, a fost emisă autorizația construire pentru ”desființare parțială, construcție C1(cu regim de înălțime parter), reconstruire pe aceeași amprentă imobil P+1+M cu destinația de locuințe”. Inspectorii au precizat că, denumirea/scopul pentru care a fost emisă autorizația de construire, nu are sens și nici temei legal, deoarece, prin documentația tehnică s-a propus o cu totul altă construcție, față de ce a fost, adică cu două nivele peste cel inițial, și structură de rezistență diferită, așa că, potrivit acestor repere, era clar că nu urma să fie construit un imobil având aceleași repere, ci o construcție nouă care nu mai avea nimic în comun cu cea care urma să fie desființată. Or, în acest caz, conform Regulamentului Local de Urbanism este ”interzisă realizarea de noi construcții de locuințe în cvartalele de locuințe finalizate”. Dar cei de la Serviciul de Urbanism din Primăria Tg-Jiu n-au ținut cont de aceste aspecte, fiind vorba despre familia lui Mihai Paraschiv și, în februarie, anul trecut, au emis autorizația de construire care ”nu conține toate avizele, acordurile și studiile legale necesare”, după cum susține Inspecția în construcții.

Ba mai mult, patru luni mai târziu, în luna iunie, a fost solicitat un nou certificat de urbanism, în vederea autorizării ”Modificare de temă în timpul execuției la autorizația nr.81/25.02.2021, prin modificări interioare și exterioare în scopul construirii unei locuințe colective”. Cei de la Urbanism au emis în luna noiembrie a anului trecut, o nouă autorizație de construire, culmea, cu încălcarea prevederilor din certificatul de urbanism, fiind modificat/mărit Procentul de Ocupare a Terenului (POT).

În concluzie, structura regională a Inspectoratului de Stat în Construcții a stabilit că ambele autorizații de construire au fost emise cu încălcarea prevederilor legale și, atenție!, acestea ”pot fi anulate de către instanța de contencios administrativ, ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect”, pe baza raportului de control întocmit de inspectorii în construcții.

Mai exact, Instituția Prefectului – Județul Gorj poate solicita în instanță restabilirea legalității, pe baza constatărilor ISC, în sensul anulării celor două autorizații ilegale.

Imobilul din strada Bradului prinde contur, până se hotărăsc instituțiile statului ce vor face. Miercuri, mai mulți angajați ai firmei Proconvid Construct SRL munceau la acel bloc, fiind finalizată partea de fundație.

Tatăl lui Mihai Paraschiv a declarat că imobilul se construiește pe un teren redobândit, în instanță, de soția sa și nu are de unde să știe dacă s-a încălcat legea. ”Eu știu că am depus actele, am primit autorizația, nu verific eu legalitatea, nu sunt în măsură. Sunt doar 9 apartamente și nu înțeleg de ce nu am voie. Câte trei pe fiecare nivel, parter și două etaje. Aș intenționa să fac o modificare de proiect și să nu mai fac acoperiș, să fac placă și să pun panouri solare”, a declarat Paraschiv.

De altfel, chiar în fotografia de pe panoul de organizare de șantier imobilul apare cu două etaje și nu precum în autorizația de construire, cu parter, etaj și mansardă.

Mai trebuie spus că, în acest caz, Primăria Tg-Jiu a emis două autorizații de construire în mai puțin de un an, în timp ce alți cetățeni, care au scris pe adresa redacției, se plâng că nu le-a fost emis nici măcar certificatul de urbanism, după mai bine de 2 ani, pentru o anexă gospodărescă. În alte cazuri, cetățenii urbei au afirmat că li s-au impus condiții aberante, prin certificatele de urbanism, în vederea autorizării unor construcții.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *