Dezvăluiri

Instalație de uscare a șlamului dens la SE Rovinari

Etex Building Performance (Siniat România) a început să investească cei peste 6 milioane de euro în zona Rovinari, după ce a câştigat, recent, licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru valorificarea gipsului. Firma s-a apucat să construiască o instalaţie de uscare a şlamului provenit din desulfurarea gazelor la centrala termo-electrică din localitate.

„Construcţia instalaţiei a intrat în linie dreaptă, după un proces cu multe provocări care a durat mai bine de doi ani. Obiectivul nostru este finalizarea investiţiei în termen de 12 luni. Contăm pe faptul că, atât partenerul CEO, cât şi autorităţile locale şi centrale responsabile vor înţelege importanţa investiţiei pentru comunitatea locală prin impactul pozitiv asupra mediului şi că nu vor exista întârzieri în procesul de avizare şi autorizare. Vom reuşi, astfel, să introducem cât mai repede în circuitul economic o materie primă nevalorificată în prezent, cu beneficii deopotrivă pentru mediu şi pentru comunitatea locală”, a declarat Gheorghe Budrugeac, directorul industrial al Etex Building Performance, potrivit bursa.ro.

Gipsul provenit de la Rovinari va fi utilizat ca materie primă la fabrica Etex Building Performance de la Turceni. Acesta va completa necesarul de materie primă obţinut de la instalaţia de uscare a şlamului de la centrala din Turceni, singura unitate energetică pe cărbune din România unde gipsul obţinut din desulfurarea gazelor este valorificat de către industria materialelor de construcţii.

Instalaţia de uscare de la centrala din Rovinari va fi, astfel, a doua de acest tip din România, în condiţiile în care celelalte centrale pe cărbune aruncă şlamul provenit din desulfurarea gazelor pe câmpurile de steril din apropiere.=

   

Citește și:

Un comentariu

  1. Pisc zicea si aici avea dreptate ” ultima centrala care v-a mai produce energie din carbune, v-a fi Rovinariul”. Cei ce vroiau sa utilizeze gipsul produs de centrale , ar fi trebuit de la inceput sa fi facut investitia in Rovinari! Cine stie ce interese au facut ca investitia (chiar privata) sa fie facuta la Turceni , insa e clar ca durata de viata a investitiei la Rovinari era si este maxima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *