Dezvăluiri

Instanța a decis: foștii directori de la Ambulanță și personalul TESA, banii înapoi!

Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Gorj trebuie să recupereze peste 130.000 de lei de la personalul TESA și foștii directori din perioada 2018-2020, după ce instituția a pierdut, definitiv, procesul cu Curtea de Conturi. Suma reprezintă sporuri acordate ilegal, iar dezmățul pe bani publici a fost descoperit, în luna aprilie a anului trecut, în urma unui audit financiar efectuat de către inspectorii Camerei de Conturi Gorj.

Curtea de Apel Craiova a respins, pe 14 octombrie a.c., ca nemotivat, recursul formulat de Serviciul Județean de Ambulanță Gorj împotriva soluției Tribunalului Gorj care a menținut ca valid raportului de audit al structurii județene a Camerei de Conturi a României, prin care instituția era obligată să recupereze banii acordați, ilegal, celor din Comitetul Director și personalului TESA.

Inspectorii de conturi au scos la iveală încălcări repetate ale legii și cheltuirea nelegală a banilor publici, în sensul că din momentul în care a fost numit manager, aprilie 2018 și până în februarie 2020, Constantin Mitroi a încasat, ilegal, normă de hrană, deși prin contractul de management nu a fost prevăzută acordarea acestei indemnizații.

În aceeași perioadă, de indemnizație de hrană au beneficiat, nelegal, și membrii Comitetului director, adică directorul medical, directorul economic, directorul tehnic și asistentul șef. În total, cei cinci șefi ai SJA au încasat 33.000 de lei.

Auditorii au specificat în raport că, atât managerul Mitroi, cât și membrii Comitetului Director își desfășoară activitatea în baza contractelor de mandat, respectiv administrare, ale căror clauze privind drepturile și obligațiile au fost stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, iar drepturile salariale nu includ norma de hrană.

Mai mult, printr-o dispoziție emisă pe 31 mai 2019, Mitroi a decis acordarea unui spor de radiații de 10%, aplicat la salariile de bază ale personalului economic, din secretariat, întreținere, aprovizionare și reparații, în condițiile în care acești angajați ai SJA beneficiau de 50% spor pentru condiții periculoase și 15% spor pentru condiții vătămătoare.

Auditorii de conturi au stabilit că SJA Gorj nu deține autorizație de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, din care să rezulte activitatea desfășurată cu surse de radiații sau generatoare de radiații, diferențiate pe categorii de risc radiologic, pentru personalul TESA, care ar impune acordarea unui spor de radiații personalului care își desfășoară activitatea în aceste condiții. Totuși, în 2019, salariații TESA au încasat suma totală de 46.479 de lei, reprezentând spor de radiații.

În această situație, inspectorii Curții de Conturi au extins auditul până în martie 2018 și au concluzionat că timp de doi ani, personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar a beneficiat, nelegal, de spor de radiații de 10%, în cuantum total de 101.195 de lei.

 

Acum, banii trebuie recuperați atât de la foștii directori, cât și de la salariații TESA ai SJA.
Din luna aprilie a acestui an, instituția e condusă, de drept, de managerul interimar Traian Claudiu Constantinescu, cel care a fost director medical, în vremea în care la conducerea SJA se afla mentorul acestuia, Constantin Mitroi.
În urma sentinței judecătorești, Constantinescu trebuie să recupereze banii și de la Mitroi, cel care conduce, de facto, instituția, din poziția de jurist pe care o ocupă în prezent.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *