Actualitate

Investiție de aproximativ 100 de milioane de euro în Gorj

O investiție de aproximativ 100 de milioane de euro va fi derulată în județul Gorj de către Transelectrica. Investiția constă în retehnologizarea stației electrice 400/220/110/20kV de la Urechești și se va derula pe o perioadă de patru ani.
„Stația electrică 400/220/110 kV Urechești este o stație de transformare și
conexiuni, asigurând evacuarea energiei electrice produse de C.T.E. Rovinari în
Sistemul Energetic Național, iar prin cele două autotransformatoare realizează
interconexiunea sistemului 400kV cu sistemul 220kV și a sistemului 220kV cu
sistemul 110kV, și totodată asigură cu energie electrică serviciile interne ale
C.T.E. Rovinari.
Stația 400/220/110 kV Urechești este de tip exterior având trei nivele de tensiune, legătura între ele efectuându-se prin intermediul a două autotransformatoare, unul de 400 MVA ce face legătura între nivelele de tensiune de 400÷220kV și unul de 200 MVA ce face legătura între nivelele de tensiune de 220÷110 kV.
Stația 400/220/110 kV Urechești a fost realizată în trei etape astfel: în anul 1972 stația 220 kV, în anul 1975 stația 400kV și în anul 1983 stația 110 kV.
Ulterior, în stație s-au realizat lucrări de modernizare, în etape diferite“, se arată în memoriul de prezentare întocmit de Transelectrica.

A fost constatate și o serie de abateri de la normativele actuale
Transelectrica, astfel:
„• în stațiile 220kV și 110kV, pe linii este montată doar o protecție de distanță,
* imposibilitatea teleconducerii tuturor echipamentelor primare.
Pe parcursul exploatării stației au rezultat o serie de disfuncționalități care au
generat costuri și au condus la performanțe scăzute din punct de vedere tehnic“, potrivit Transelectrica.
În ultimii 3 ani s-au defectat 4 transformatoare de tensiune, care au generat costuri suplimentare. „Modernizarea echipamentului energetic primar și secundar va contribui la asigurarea teleconducerii întregii stații de la nivelul Centrului de Teleconducere al UTT Craiova și al centrelor de dispecer central și teritorial pentru a răspunde cerințelor actuale de siguranță funcțională și operațională a SEN, conducând astfel la creșterea calității serviciului de transport al energiei electrice și la creșterea siguranței în deservirea utilizatorilor rețelei electrice de transport. Retehnologizarea stației creează premisele reducerii costurilor de mentenanță prin monitorizarea și diagnoză de la distanță a tuturor echipamentelor, va contribui la reducerea impactului asupra mediului și posibilitatea teleconducerii.
Totodată va fi redus și riscul de accidentare al personalului operațional și pentru cel de mentenanță din cauza unor explozii ce pot apărea ca urmare a fisurilor ce s-ar produce în carcasa izolantă a echipamentelor electrice“, se mai arată în memoriu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *