Actualitate

Iohannis a promulgat legea pentru instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu”

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” şi declararea lui Tudor Vladimirescu şi a Ecaterinei Teodoroiu, drept eroi ai naţiunii române. Astfel, ceremoniile se vor desfăşura anual, pe 23 ianuarie, respectiv, 22 august şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, cât şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

„Se instituie anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” în România. Cu prilejul sărbătoririi „Anului Tudor Vladimirescu” se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu şi care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, pentru programe de promovare a „Anului Tudor Vladimirescu”. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programul zilei aspecte de la evenimentele ocazionate de sărbătorirea „Anului Tudor Vladimirescu”, arată actul normativ promulgat de şeful statului.

„Ecaterina Teodoroiu și Tudor Vladimirescu au fost declarați eroi ai națiunii române printr-o lege promulgată de președintele Klaus Iohannis. Este un act normativ inițiat de doi deputați liberali – Dan Vilceanu și Gigel Știrbu – și prevede, totodată, instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu”.

Municipiul Târgu Jiu rămâne strâns legat de numele unor uriașe personalități istorice, iar noi am pregătit pentru acest an o investiție specială, dedicată lui Tudor Vladimirescu. Este vorba despre parcul care adăpostește statuia și poartă numele lui Tudor, parc ce va fi reamenajat pentru celebrarea celor 200 de ani de la Revoluția de la 1821”, transmite primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Totodată „se declară eroină a naţiunii române Ecaterina Teodoroiu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul şi sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial”.

Ceremoniile se vor desfăşura anual, în data de 23 ianuarie, respectiv, 22 august şi pot fi marcate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific, mai arată sursa menţionată.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button