Dezvăluiri

LIDER din CE Oltenia: Solicităm creșterea substanțială a veniturilor

Liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia solicită conducerii companiei lefuri mai mari pentru mineri și energeticieni în contextul crizei energetice.

Producția de cărbune la Complexul Energetic Oltenia va trebui mărită, anul acesta, cu circa 900.000 de tone, având în vedere decizia guvernanților de a crește capacitatea de producție de energie cu 300 de MW la CEO. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, spune că minerii și energeticienii trebuie să beneficieze de o creștere substanțială a veniturilor, având în vedere că trebuie să producă mai multă energie. „Este clar că există o presiune pe angajații Complexului Energetic Oltenia, asta înseamnă eforturi deosebite, ținând cont de condițiile în care se muncește. Asta înseamnă redeschiderea sau sprijin pentru redeschiderea fronturilor de lucru. Solicităm și creșterea substanțială a veniturilor pentru angajați proporțional cu eforturile pe care și dumnealor le depun pentru siguranța sistemului energetic românesc. Energia pe bază de cărbune e cea mai sigură, la ora actuală, la nivel global. Ca orice țară responsabilă, și România trebuia să aplice o politică prin care să poată reporni capacități de producție a energiei pe bază de cărbune fără să fie nevoie de eforturi deosebite în acest sens. Accesul la cărbune nu se va putea face peste noapte, necesită timp, luni de zile. E nevoie de minimum 6 luni de zile pentru o redeschidere de capacități, de noi fronturi de lucru. Asta implică un efort suplimentar din partea oamenilor. În aceste condiții, forța de muncă din CEO trebuie să fie o prioritate pentru guvern. Asta trebuie să se vadă și din punct de vedere economic „, a conchis Gabriel Căldărușe.

Tomescu: Să vină cu oferte salariale în concordanță cu munca grea

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, spune că minerii și energeticienii ar trebui să primească lefuri mai mari, având în vedere criza energetică, așa cum și personalul din domeniul sanitar a beneficiat de majorarea veniturile, în vremea crizei sanitare, generată de pandemia de COVID-19. „Salarizarea este un aspect important. Dacă pe acea criză sanitară, guvernul a crescut salariile pentru cei din domeniul sanitar cu 500 de euro, iată că suntem într-o criză energetică și dacă vor să pună baza în mineri și energeticieni, guvernul trebuie să vină cu oferte de salarizare în concordanță cu munca grea pe care o prestează în această perioadă angajații CEO. Ca să ia un salariu mai bun, oamenii muncesc în weekend, noaptea, în condiții grele. De-a lungul timpului, guvernele au ajuns să facă economii inclusiv prin tăierea grupelor de muncă, minerii și energeticienii au ajuns să-și sacrifice și sănătatea. Trebuie luate taxele de pe umerii acestei companii. Au lăsat niște taxe draconice. Taxa certificatelor de dioxid de carbon ne omoară. Au lăsat această taxă pe munca noastră a minerilor și energeticienilor. Și, culmea, tot ei vin și dau legi prin care spun că dacă ieșim pe pierdere, o pierdere artificială generată de niște taxe, nu avem voie să facem majorări salariale”, a conchis Manu Tomescu.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button