Social

Lucrările de salvare a culei Crăsnaru se apropie de final. A fost realizată cea mai dificilă etapă

Acoperișul a fost ridicat și montat pe cula Crăsnaru, din comună Aninoasa, de către voluntarii Asociației Ambulanța pentru Monumente. Lucrările de salvare a monumentului sunt pe final. Apa nu se va mai putea infiltra prin acoperișul clădirii monument istoric, care va fi ferit, astfel, de intemperii.

Aproximativ 30 de voluntari din toată țara participă la lucrările de la Cula Crăsnaru, din județul Gorj. Cea mai mare parte dintre voluntari sunt studenți la facultăți de arhitectură sau de construcții, dar sunt și meseriași în arta lemnului.

A fost nevoie de o sumă de aproximativ 42.000 de euro, pentru primele intervenții necesare, însă s-au strâns aproximativ 35.000 de euro. „Anul acesta, pacientul este Cula Crăsnaru din Groșerea, Gorj. Nu s-au adunat încă toți banii, s-au adunat doar ambulanțele de monumente, meșterii + voluntarii. O să fie șantier mare, foarte greu, și o să dureze fix cât vom avea susținerea voastră “, este mesajul transmis pe pagina de Facebook Ambulanța pentru Monumente Oltenia Vest.

Cula Crăsnaru a fost retrocedată în anul 2006 moștenitorilor de drept, care nu s-au mai ocupat de aceasta.

Monumentul a fost construit în secolul XVIII de către Cocoș Crăsnaru și refăcut la 1801, după un atac al turcilor, de Barbu Cocoș, fiul ctitorului, strămoșul pe linie feminină al Crăsnarilor din secolele XIX-XX, foști proprietari ai culei.

După 1951, cula a fost naționalizată, fiind folosită de Sfatul popular local. Cula a fost restaurată între anii 1960-1970, au fost refăcute vechile metereze, multe din ele transformate în ferestre, după planurile arhitectului Iancu Atanasescu, iar în interior s-a amenajat un muzeu etnografic, care a funcționat până în 1990.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *