Ultima oră

Mai dam sau NU anul acesta ceasul cu o ora înainte

Trecerea la ora de vară ar putea avea loc în România pentru ultima oară în acest an. În 2021 această schimbare se va petrece în ultimul weekend al lunii martie, după echinocțiul de primăvară, ce are loc pe data de 20 martie.

Din acel moment, ziua se va mări și noaptea se va micșora, iar durata de lumină naturală pe parcursul zilei se va prelungi, până la solstițiul de vară din 21 iunie 2021. Astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00 în noaptea de 27 martie spre 28 martie, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră în plus, 28 martie fiind cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore. Conform Digi24, diferința dintre ora României și Timpul Universal (GMT), care iarna este de două ore, după trecerea la ora de vară va fi de trei ore.

Proiectul ora de vară a fost creat special pentru ca oamenii să aibă parte de mai multă lumină naturală din partea Soarelui pe parcursul unei zile, o decizie foarte benefică pentru cei care lucrau pământul în trecut.

Sistemul orei de vară a fost adoptat în secolul XX de toate țările europene, pentru a economisi energia electrică în perioada războaielor sau a crizelor de pe piața petrolului din anii 1970. Sistemul a fost inventat inițial în secolul XVIII către de omul de știință Benjamin Franklin.

Trecerea la ora de vară în Europa

În 2018, reprezentanții Comisiei Europene au oferit statelor europene libertatea de a decide dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau de iarnă. În 2020 s-a anunțat că anul 2021 va fi ultimul în care România va trece la ora de vară și, în mod normal țările UE trebuiau să informeze Comisia asupra alegerilor până în aprilie 2020, apoi deciziile individuale trebuiau să se coordoneze cu puterea executivă a Comisiei. Însă din cauza pandemiei globale de coronavirus situația delicată nu a permis finalizarea planurilor.

Ora de vară în România

În România a fost deja elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța definitiv la ora de vară și a se păstra doar ora de iarnă, considerată cea standard. După mai multe eșecuri de a fi acceptată, în cele din urmă, inițiativa legislativă a fost trimisă la comisii pentru un raport, la data de 10 februarie 2021. Proiectul pentru renunțarea la ora de vară a fost retrimis pentru aviz pentru cel puțin două luni, însă există posibilitatea ca termenul să se prelungească.

„Noi susținem această inițiativă legislativă și credem că este necesar să așteptăm decizia la nivel european. Dar în momentul în care această decizie va fi luată – pentru că este previzibil că va fi luată în direcția proiectului de lege – să avem o propunere legislativă pe care să discutăm acest aspect al eliminării trecerii la ora de vară”, a declarat Gabriel Andronache, liderul PNL din Camera Deputaților, conform Digi24.

 

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00 în noaptea de 27 martie spre 28 martie, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră în plus…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button