Laurențiu Ciurel a reacționat după ce directorul Direcției Piețe de Energie din Transelectrica, George Vișan, a declarat, în urmă cu câteva zile, că România a ajuns să importe masiv energie din cauză că și-a închis capacități pe cărbune. Directorul SE Rovinari, Laurențiu Ciurel, afirmă că nu este întâmplător faptul că România are cea mai scumpă energie și cea mai mare inflație din Europa.
“Cei de acolo se vaită de mult și se plâng, arătând situația reală, dar doar în discuții particulare, până acum, niciodată n-au făcut-o public. Uite că, de data asta, ori că ministrul e la final de mandat sau e un final de ciclu politic, și-au făcut curaj și spun și ei ce spun eu de ani de zile, că oprirea cărbunelui a fost dezastruoasă pentru sistemul energetic, dar eu aș merge mai departe și aș arăta că cea mai scumpă energie din Europa nu e întâmplător aflată în aceeași țară cu cea mai mare inflație din Europa. E clar că astea două sunt legate, pentru că orice scumpire la energie crește costul oricărui produs care are în componență un procent mai mic sau mai mare de energie. Că e serviciu sau e bun, are în componență obligatoriu energie și nu cred că, la nivel de guvern, există chiar atât de multă incompetență și neprofesionalism încât să nu lege chestiile astea două”, spune Laurențiu Ciurel. Directorul SE Rovinari este convins că planurile de închidere a cărbunelui vor continua. ”Eu nu mă feresc să spun că grupul 6 are deja traseul stabilit. Nu cred că va da nimeni un pas înapoi, decât dacă se întâmplă minuni de Crăciun”, a adăugat fostul manager al CE Oltenia.
Crede că mesajele de la UE sunt doar pentru România
Uniunea Europeană nu și-a schimbat politicile de închidere a energiei pe cărbune. Încă de la preluarea noului mandat, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțată că va continua implementarea Green Deal. Laurențiu Ciurel crede că aceste mesaje sunt doar pentru România, pentru că, spre exemplu, Germania și Polonia se vor baza pe energia produsă pe cărbune până în 2049.
“De la Uniunea Europeană vin astfel de mesaje pentru România, dar nu vin aceleași mesaje, după cum a spus și directorul de la DEN, și pentru Germania și pentru Polonia, care și-au renegociat. Prima data, în 2032, după aceea în 2049 termenele de închidere. Am putea să fim și noi în linie cu statele acelea, dacă s-ar vrea. Nu știu care va fi viitorul guvern și nu cred că știe cineva, la ce s-a întâmplat în ultima săptămână, e posibil să fie minuni. La ora actuală, și nu este vârf de sarcină, importăm mii de megawați, 2167”, a conchis directorul SE Rovinari.