Dezvăluiri

Managerul Brehuță, evaluat cu 10! Viceprimarul Coica: „Am solicitat inițierea unei acțiuni de audit intern și am notificat ANI!”

Evaluarea birocratică a managementului Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” s-a încheiat glorios pentru managerul instituției, Cosmin Brehuță, iar comisia l-a notat cu 10, pentru activitatea din anul precedent. Evaluarea e în antiteză totală cu ceea ce a scris în raportul său de activitate viceprimarul Gabriel Coica, cel care are delegată activitatea de coordonare și control a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” și care a menționat faptul că a solicitat efectuarea unui audit financiar la instituția condusă de Brehuță și a notificat Agenția Națională de Integritate, care verifică acum cele semnalate: ”Reticiența conducerii de a transparentiza activitatea culturală, dar și financiară, a dus la o comunicare deficitară între noi”, e concluzia viceprimarului.

În luna aprilie a anului trecut, aleșii locali din Consiliul Local al Municipiului Tg-Jiu au votat, în unanimitate, bugetul de 800.000 de lei, pentru programele Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” pe 2021. Din această sumă, 670.000 de lei au fost alocați doar pentru spectacolul ”Cazul Tudor”, opera rock, așa cum a fost prezentat, la acel moment publicului, pe când managerul Cosmin Brehuță nici nu știa să-i scrie corect numele regizorului ”Gavril” Pinte, un așa zis ”spectacol eveniment dedicat punerii în scenă a unor texte consacrate sau care poartă semnătura unui regizor important de talie națională sau internațională”.

În rest, adică de restul banilor, programul propus de Brehuță cuprindea ”reluări a unor spectacole ce vor fi păstrate în repertoriul teatrului…”.

Acum reprezentanții teatrului de la Tg-Jiu cataloghează drept ”moment istoric” faptul că piesa ”Cazul Tudor” a fost nominalizată la premiile UNITER, la secțiunea teatru radiofonic (?!).

Pentru activitatea din anul trecut, comisia de evaluare formată din consilierul local Constantin Semen, managerul Ansamblului ”Doina Gorjului”, Gheorghe Porumbel și managerul Muzeului Județean, Dumitru Hortopan, i-a acordat lui Brehuță punctaj maxim.

Raportul de activitate al viceprimarului Gabriel Coica, cel care are delegată activitatea de coordonare și control a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” relevă, cu acuratețe, capacitatea managerială a lui Cosmin Brehuță. Viceprimarul menționează, printre altele, că a dorit transparentizarea activității de achiziții la această instituție și a solicitat inclusiv implementarea unui sistem de proceduri care să prevadă, în mod obligatoriu, utilizarea platformei SEAP / SICAP pentru toate achizițiile realizate la nivel de instituție.

”Am susținut demersuri repetate privind verificarea respectării prevederilor legale în vigoare în legătură cu contractul de prestări servicii de Medicina Muncii încheiat cu o societate de profil. (…) Alte demersuri le-am inițiat în scopul verificării respectării legislației în vigoare în privința contractelor comerciale și a contractelor de colaborare privind drepturile de autor încheiate pentru realizarea pieselor de teatru, dar și pentru verificarea realității și legalității relațiilor comerciale desfășurate cu mai multe persoane juridice / fizice, pentru achiziționarea de bunuri sau de prestări servicii masă, prestări servicii cazare, închiriere apartament, prestări servicii SSM, etc”, arată Coica în documentul aflat pe siteul Primăriei Tg-Jiu.

Gabriel Coica, viceprimar pe probleme de cultură s-a arătat contrariat și de faptul că managerul Brehuță nu a răspuns solicitării de a-i fi prezentat un raport de activitate detaliat. ”Regretabil este că nu pot să ofer mai multe detalii privind Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, oricât de mult mi-aș fi dorit acest lucru. întrucât adresa mea nr. 60336/24.11.2021. prin intermediul căreia am solicitat ca până în data de 03.12.2021 să îmi fie prezentat un raport detaliat privind activitatea cultural artistică desfășurată în perioada octombrie 2020 – noiembrie 2021 a rămas fără răspuns. (…) Dat fiind faptul că în urma solicitărilor adresate acestei instituții fie nu am primit răspuns, fie am primit răspunsuri evazive sau ușor deplasate, de genul „documentele solicitate au fost transmise Primăriei Târgu Jiu (…) vă vom sta la dispoziție la sediul instituției”, care nu au fost de natură a clarifica starea de fapt, am solicitat inițierea unei acțiuni de audit intern și am notificat Agenția Națională pentru Integritate”, a precizat viceprimarul.

Pentru acest an, toți consilierii locali au fost de acord cu suma de 1.170.000 de lei, pentru programul de proiecte propus de Brehuță, numai că, exceptând Festivalul Internațional de Teatru ”Elvira Godeanu” și alte două puncte, programul e, în mare parte, un copy-paste jenant, după cel de anul trecut, doar sumele s-au dublat s-au chiar s-au triplat.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *