Actualitate

Mari și mici recorduri

De la apariția sa în 1955, Guinness World Records a uimit generație după generație, înregistrând și relatând limitele a ceea ce sunt capabili oamenii. Cu fiecare ediție, Cartea Recordurilor își extinde colecția cu noi fapte și construcții incredibile care evidențiază tendințele și tehnologiile zilelor noastre. Există categoriile clasice, cum ar fi cei mai înalți oameni, cei mai rapizi sportivi, cele mai grele vehicule și jucătorii video cu cel mai mare punctaj, dar printre ele își fac loc și aspectele mai ciudate ale realizărilor umane.

Chiar și obiectele pot intra în Cartea Recordurilor, iar criteriile se referă de obicei la dimensiune. Rise Brands, în colaborare cu Pins Mechanical Company din Columbus, Ohio, au lansat pe 21 iulie 2017 cea mai mare rachetă de tenis de masă/ping-pong. Avea aproximativ 3,5 metri înălțime și aproximativ 2 metri lățime. A fost destul de uimitor, dar nu incredibil, dat fiind faptul că în urmă cu 4 ani, cea mai mare masă de blackjack funcțională avea o suprafață de 206,85m² și a fost creată de Viejas Casino din Alpine, California. Sărbătorind cea de-a 21-a aniversare a cazinoului Viejas, o rundă de blackjack a fost jucată de șase oaspeți și de un dealer, folosind jetoane și cărți de cazino supradimensionate care se potriveau cu enormitatea mesei. Când ne gândim că astăzi un astfel de joc este încapsulat într-un ecran, acest fapt sună ca o legendă.

În ediția 2021 a faimoasei cărți a fost inclus și cel mai scund șofer de autobuz. Numele său este Frank Faeek Hachem, are 57 de ani și e din Hampshire, Marea Britanie. A doborât recordul prin cei 136,2cm pe care îi are în înălțime. Trecând testul său normal de conducere în 1989, Frank a devenit șofer de autobuz în urmă cu patru ani.

Tot din Hampshire s-a distins un curajos care i-a impresionat pe cei din juriul Guinness World Records. A atins cea mai rapidă viteză pe o motocicletă în timp ce efectua un headstand. Marco George, în vârstă de 31 de ani, a reușit acest lucru pe 17 august 2019, când a atins 122,6 km/h. El încerca să bată acest record de peste trei ani.

Animalele vor să ne arate mereu că pot ține pasul cu noi și un șobolan talentat a înfăptuit cele mai multe trucuri, mai exact 28, alternând picioarele, în doar 30 de secunde. La acestea s-au adăugat și cele mai multe salturi printr-un cerc, adică 8, în doar 30 de secunde, prin alternarea picioarelor. Când faci cunoștință cu astfel de șobolani talentați, prin recordurile obținute, e inevitabil să nu le cunoști și proprietarii, care sunt cu siguranță menționați.

Un alt necuvântător, un iac, nu face nici un truc deosebit, dar a stabilit un record prin simplul fapt că are cele mai lungi coarne, de 346,4cm. Acesta apare cu falnicele sale avuții pe paginile ediției Guinness World Records 2021, într-un peisaj frumos din locul său natal, Minnesota, iar cei cărora le aparține nu pot fi altfel decât mândri de el.

În Cartea Recordurilor pot intra și obiecte fără sens, care sunt construite în concordanță cu obiceiurile dintr-o anumită cultură. Poate în România nu ne-am gândi niciodată să confecționăm cel mai lung lanț din învelișuri de gumă, dar cineva din SUA a făcut-o, declarând că în anii ’60 acestea reprezentau un trend. Atât fetele, cât și băieții confecționau un astfel de lanț a cărei lungime era echivalentă cu înălțimea partenerului/partenerei. Gary Duschl este numele deținătorului acestui record de 32.555,68 metri.

În fiecare an au existat recorduri care au impresionat lumea nu doar o dată, ci de fiecare dată când au ajuns să fie descoperite. Unele au nevoie și de imagini însoțitoare pentru a avea un impact mai mare, dar altele lasă loc imaginației pentru explorare. Printre ele se numără cel mai mare amplificator de chitară: cu peste 3 metri lungime, mai mult de 2,5 metri înălțime și aproape 1,5 metri lățime. Ușor de imaginat, dar greu de crezut este recordul realizat de Michelle Lesco din SUA, la Oregano’s Pizza Bistro din Scottsdale, Arizona, pe 18 septembrie 2017. Aceasta a reușit să devoreze un castron de paste în doar 26,69 secunde. Cu siguranță, un astfel de record ar putea fi însoțit de un video pentru o mai bună înțelegere și delectare.

Mai mult sau mai puțin bizare, aceste recorduri și multe altele transformă oameni și animale de pretutindeni în „staruri de ediție”. Cartea Recordurilor facilitează ascensiunea către faimă. Unii se opresc la un record, iar alții aleg să continue.

 

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *