Ultima oră

Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare iconostas ortodox din lume!

Catedrala Mântuirii Neamului este în Cartea Recordurilor! Impunătoarea biserică din apropierea Palatului Parlamentului deţine cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 metri şi o înălţime de 17,1 metri! Cifrele sunt confirmate de Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), informează Basilica, agenția de presă a Patriarhiei Române.

Catapeteasma Catedralei Naţionale este capodopera pictorului Daniel Codrescu și a fost realizată de-a lungul anului 2018.

Iconostasul Catedralei Mântuirii Neamului are 45 de icoane bizantine
Iconostasul cuprinde 45 de icoane pictate în stil bizantin şi aşezate pe patru registre. Mozaicul este din tesere fabricate în atelierul Orsoni, din Veneţia. La finalul lucrărilor, catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părţi, însumând un total de 800 de metri pătraţi de pictură! Academia Recordurilor Mondiale arată că, după ce va fi pictată în întregime, Catedrala Mântuirii Neamului va deţine cea mai mare colecţie interioară de picturi în mozaic. Deja pe absida altarului este cea mai mare reprezentare (cel puțin din România) a Maicii Domnului (Platytera), având 16 metri de la bază până în vârful aureolei.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Poartă hramurile Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Date tehnice despre Catedrala Mântuirii Neamului
Clădirea este înaltă de 120 de metri și va fi dotată cu opt lifturi.

Clopotele ei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri.

Catedrala are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă. De asemenea, catedrala are un total de 392 de ferestre. În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuţi, dar şi fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel.

Deocamdată, lucrarea este „la roșu”, iar până în această fază a construcției s-au investit peste 110 milioane euro. În prezent, se fac lucrări de pictură în interior, tencuiri şi placări cu piatră la exterior. Se lucrează la subsoluri şi la spaţiile exterioare ale Catedralei, mai informează basilica.ro.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button