Dezvăluiri

„Mascați” de la SAS și fostul șef al Poliției Novaci, judecați pentru tentativă de omor, tortură și purtare abuzivă!

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a cinci agenți din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean (IPJ) Gorj și a comisarului șef Daniel Popescu, fostul șef al Poliției Oraș Novaci, sub acuzațiile de tentativă de omor și tortură, după ce au fost finalizată cercetarea penală în cazul lui Constantin Dodoi, bărbatul din Novaci, ajuns la terapie intensivă, la finele lunii mai, după ce a fost bătut cu cruzime în timpul unei anchete. Actul de inculpare al celor șase polițiști a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj, la finele săptămânii trecute, iar judecata va începe după ce judecătorul de cameră preliminară va decide asupra legalității acestuia.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a finalizat rechizitoriul și i-a trimis în judecată pe agenții de poliție Ionuț Alin Buligan, Alexandru Cătălin Mihălcescu, Tudorel Vlăduț Rovența, Alexandru Constantin Popescu și șeful dispozitivului de intervenție agent principal Ilie Cosmin Anica, toți făcând parte din Serviciul pentru Acțiuni Speciale al IPJ Gorj, precum și comisarul șef Daniel Popescu, fostul șef al Poliției Novaci, sub acuzațiile de tentativă de omor, tortură și purtare abuzivă. Trebuie reamintit faptul că, pe 20 mai a.c., Constantin Dodoi, un bărbat de 41 de ani, vizat într-o anchetă, după ce a lovit un polițist cu autoturismul și a fugit de la locul faptei, a fost bătut cu bestialitate în sediul Poliției Novaci, după ce a fost prins, și mai apoi, în autospeciala MAI, cu care a fost transportat la Tg-Jiu. După 24 de ore de la momentul în care a fost bătut de ”mascați”, Dodoi a ajuns în spital, cu multiple traumatisme și cu o stare de sănătate precară, iar medicii l-au operat de urgență, pentru a-i salva viața. Tatăl lui Dodoi a confirmat, la acea vreme, pentru GorjOnline, că fiului săi i-a fost scoasă fierea, splina și o parte din ficat și avea un plămân afectat, iar coastele și sternul i-au fost fracturate.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a făcut unele precizări în legătură cu faptele ”mascaților” SAS, după reținerea acestora.

”Se reţine de procuror că în seara zilei de 20.05.2022, în intervalul orar 21:00 – 23:00, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, alcătuind o echipă de intervenţie, având-o în custodie pe persoana vătămată D.C., cercetată la momentul respectiv în calitate de făptuitor, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prevăzute de art. 257 alin. 1 şi 4 Cod penal, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, au fost solicitaţi să acorde sprijin lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci şi însărcinaţi să asigure escorta persoanei vătămate.

Se arată că deşi nu s-au confruntat cu o opoziţie a victimei, atât în autospeciala aparţinând M.A.I., cât şi în incinta sediului Poliţiei Oraşului Novaci, suspecţii au exercitat acte de violenţă asupra acesteia, în timp ce se afla încătuşată cu mâinile la spate, lovind-o cu intensitate deosebită cu pumnii, genunchii, picioarele încălţate cu ghete tip bocanc şi baston tip tomfă, atât în zone vitale, respectiv ficat, torace, splină, coaste, cât şi la nivelul braţelor şi spatelui, producându-i multiple fracturi şi rupturi ale organelor interne, leziunile traumatice produse necesitând pentru vindecare 40 – 45 de zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.

Se mai reţine de procuror că în exercitarea actelor de violenţă suspecţii au urmărit să producă persoanei vătămate D.C. suferinţe fizice de o mare intensitate în scopul obţinerii de informaţii de la aceasta, respectiv pentru a afla locul în care persoana vătămată ascunsese autoturismul implicat în săvârşirea infracţiunii de ultraj, având în vedere că persoana vătămată D.C. condusese anterior lucrătorii de poliţie în alte locaţii decât cea reală”, se arăta într-un comunicat al Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, dat publicității la data de 27 mai.

Trebuie spus că, ulterior, după ce șeful dispozitivului de ”mascați” și șeful Poliției Novaci au fost puși sub control judiciar, Parchetul nu a mai comunicat nimic în legătură cu acest caz.
Între timp, comisarul șef Daniel Popescu a fost înlocuit de la comanda Poliției Novaci, în locul său fiind desemnat subcomisarul Marius Dobre, iar agentul principal Ilie Cosmin Anica a fost pus la dispoziție.

Marți, 19 iulie, cei șase polițiști vor compărea în fața judecătorilor care vor trebui să decidă dacă mențin măsurile preventive dispuse la finele lunii mai, adică dacă cei patru mascați rămân în arest, iar șeful dispozitivului SAS și comisarul șef Popescu, sub control judiciar.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *