Ultima oră

Măsuri instituite la nivelul D.S.V.S.A. Gorj privind prevenirea şi limitarea efectelor pandemiei provocate SARS-CoV-2

În contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății a pandemiei cauzate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe teritoriul României, în scopul prevenirii contactului dintre persoane și a limitării răspândirii, D.S.V.S.A. Gorj a stabilit, pe perioadă determinată, mai multe proceduri de lucru:

  • Pentru limitarea interacțiunii directe la nivelul personalului, instituția nu va avea program de lucru cu publicul, notificările, solicitările, reclamațiile, sesizările și orice alte comunicări sau probleme întâmpinate în activitatea sanitară-veterinară generate de epidemia cu SARS-CoV-2, se vor face prin următoarele mijloace de comunicare:
  • poșta electronică – la adresa de mail: office-gorj@ansvsa.ro;
  • fax: 0253-226.144, 0253-226.236;
  • telefon: 0253-226.033, 0523-226.236;
  • servicii de poştă/curierat la adresa: Bld. E. Teodoroiu, nr. 532, cod poştal 210103, Târgu-Jiu.
  • Deplasarea publicului la sediul D.S.V.S.A. Gorj se realizează doar în situații extreme, care nu pot fi soluționate prin mediul on-line, sau pentru documente care reprezintă urgențe.
  • Este însă strict interzis accesul în sediul S.V.S.A. Gorj:

– al persoanelor cu privire la care autorităţile române competente au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea duratei acestora;

– al persoanelor care au călătorit în ultimele 14 zile într-una din zonele de risc;

– al persoanelor care au intrat, în ultimele 14 zile, în contact o cu persoană diagnosticată/monitorizată pentru o posibilă infecţie cauzată de SARS-CoV-2.

Persoanele aflate în una din situaţiile enumerate vor fi îndrumate să se adreseze autorităţilor medicale competente.

Persoanelor care nu se află în situaţiile prevăzute mai sus li se permite accesul în instituţie numai pentru situaţii extreme/urgente şi numai după completarea unei declaraţii pe proprie răspundere că nu se află în situaţiile de risc respective. Declaraţia pe proprie răspundere poate fi pusă la dispoziţia publicului prin grija persoanelor care asigură paza D.S.V.S.A. Gorj.

  • Prin grija persoanelor care asigură paza S.V.S.A. Gorj, persoanelor cărora li se permite accesul li se pune în vedere că trebuie să se supună următoarelor reguli:

– evitarea contactului direct cu alte persoane;

– aplicarea corectă a măsurilor de igienă în cazul tusei sau al strănutului (folosirea serveţelelor de unică folosinţă sau tehnica de a tuşi sau strănuta în interiorul cotului flexat);

– transmiterea actelor preponderent în formă electronică, cu indicarea adresei de poştă electronică.

  • Persoanelor cărora li se permite accesul în incinta S.V.S.A. Gorj li se asigură gratuit o mască de protecţie de unică folosinţă, accesul la un dezinfectant pentru mâini, precum și accesul la dezinfectantul pietonal de la intrarea în instituţie.
  • Menţionăm că pe perioada stării de urgenţă, termenele legale stabilite pentru soluţionarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informaţii de interes public, precum şi a petiţiilor se dublează, în conformitate cu art. 56 din Decretul nr.195/16.03.2010 privind instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.
  • Programul de lucru actual asigură principalele activități sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor, după cum urmează:

– supravegherea și controlul pestei porcine africane, pestei porcine clasice, influenței aviare, encefalopatiilor spongiforme transmisibile;

– certificarea animalelor în vederea abatorizării și asigurarea expertizei sanitare-veterinare în abatoare și unități de procesare a cărnii;

– certificarea animalelor și a cărnii proaspete în vederea efectuării activităților comerciale pe teritoriul României, schimburi intracomunitare/export;

– asigurarea urgențelor medicale veterinare și a oricăror probleme privind bunăstarea animalelor în exploatațiile non-profesionale și comerciale pentru toate speciile de animale;

– emiterea pașapoartelor pentru bovine sau bubaline, a documentelor de mișcare și certificarea animalelor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare sau a exporturilor;

– efectuarea controalelor oficiale cu ocazia alertelor privind alimentele cu risc asupra sănătății publice și a toxiinfecțiilor alimentare;

– recepția și prelucrarea probelor în vederea efectuării analizelor de laborator în domeniul sănătății animalelor și al siguranței alimentelor.

  • Pentru o informare corectă și pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populației, precum teama și stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus, D.S.V.S.A. Gorj vine în sprijinul consumatorilor cu o serie de lămuriri bazate pe date stiințifice.

Astfel, în conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (E.F.S.A.) și a altor instituții la nivel mondial (F.A.O., O.M.S.), care monitorizează răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.

Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure.

De asemenea, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar, a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității.

Practicile utilizate pentru comercialiarea alimentelor cum ar fi porționarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea condițiilor de igienă nu costituie un pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului.

Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar D.S.V.S.A. Gorj desfășoară activități de control pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *