Dezvăluiri

Medicii au operat un pacient, suspect de coronavirus, echipați în costume achiziționate de la Dedeman. Chirurgul Neagu: „Ne întrebăm cu toții dacă rezultatul testului la virus va fi pozitiv”

Medicul Valentin Neagu, chirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu a relatat, într-o postare pe o rețea de socializare, ce efecte devastatoare poate avea birocrația în vremea pandemiei de COVID-19, în unitatea medicală, în contextul în care conducerea acesteia a decis ca pacienții, chiar și cei suspecți de coronavirus să fie operați în sala de la etajul III al blocului operator, deși medicii chirurgi găsiseră o soluție de amenajare a unui compartiment izolat, prin care riscul contaminării unui întreg spital era mult mai redus. Medicul a redat un episod terifiant, în care a povestit cum a operat, în echipament de protecție neadecvat, un pacient suspect de coronavirus, iar acum tot personalul medical care a participat la operație așteaptă cu înfrigurare rezultatul testului.

Chirurgul Valentin Neagu a descris în amănunt soluția pe care medicii din spitalul de pe strada ”Tudor Vladimirescu” o găsiseră pentru protejarea pacienților din spital și a personalului medical și de curățenie, în cazul în care era nevoie ca o persoană suspectă sau infectată cu COVID-19 să fie consultată de un medic specialist, iar mai apoi internată, operate, ori transferată la Boli Infecțioase, însă varianta nu a fost agreată de conducerea unității medicale. Ba mai mult, s-a decis ca suspecții sau cei infectați cu COVID-19 să fie operați la etajul III, adică să treacă, practice, prin tot spitalul.

„Astăzi am trăit o zi tristă. Am asistat neputincios la desființarea, practic, a unei secţii de chirurgie, din spitalul judeţean, cu 50 de paturi, 2 Săli de operaţie, compartiment de chirurgie infantilă şi chirurgie toracică, 2 Săli pansamente, sala de mese, magazii, vestiare, camera de monitorizare a pacienţilor. Au fost mutaţi 8 pacienţi , inclusiv chirurgia infantilă, pe secţia de chirugie I şi 1 pacient a fost externat. Cum s-a ajuns aici? De mai bine de o săptămână, noi chirurgii, am făcut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, în care accesul să se facă direct din exterior, să existe un cabinet de consultaţii, în care pacientul suspect sau confirmat cu Covid-19 să fie consultat de medicul specialist, care să decidă internare în chirurgie pentru operaţie (sau alta secţie) sau transfer la Boli Infecţioase pentru tratament şi izolare. De aici, pacientul internat, să meargă pe cel mai scurt drum spre sala de operaţie, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, în acelaşi loc). A fost realizată alimentarea cu oxigen a sălii de operaţii, a 2 saloane de AŢI, dotarea cu ventilatoare a 4 paturi AŢI, masa de operaţii, lampa de operaţii, aparat de anestezie, camera decontaminare cu 3 compartimente unde se poate dezbrăca în siguranţă personalul de costumul de protecţie, se poate face duş şi apoi se poate îmbrăca echipamentul obişnuit de spital, cale directă spre exterior de evacuare a deşeurilor contaminate, încăpere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizării instrumentarului chirurgical metalic, câmpuri operatorii şi halate chirurgicale sterile, de hârtie, soluţii dezinfectante, nebulizator de sterilizare a încăperii, camera pentru personal, etc. A fost gândit de noi toţi şi acceptat unanim ca cea mai bună soluţie pentru protejarea restului pacienţilor din spital şi a personalului medical şi de curăţenie. Ataşam documentul cu toate semnăturile celor care au fost de acord cu această soluţie. A fost prezenta conducerea spitalului şi reprezentantul Consiliului judeţean, la faţa locului, şi au apreciat soluţia. Am demonstrat că acest concept este recomandat de Colegiul American de Chirurgie (vezi foto) Urmărea? Sâmbătă seara, a sosit o hârtie de la conducerea spitalului în care era desemnată ca sala de operaţii pentru pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu Covid-19 , sala de operaţii de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deserveşte întreg blocul operator (secţiile de chirurgie generală, infantila, toracică, plastică, ortopedie, urologie) Se menţiona că după operaţie, pacientul va fi plasat într-un salon la etajul III sau în secţia ATI II, comună întregului spital”, a scris chirurgul pe contul său de pe Facebook.

„S-au acoperit de hârtii şi ne-a abandonat!”

Medicul Neagu a relatat un episod care a avut loc, luni seara, în care a trebuit să aștepte 7 ore pentru un răspuns din partea conducerii pentru a folosi compartimentul de la parterul clădirii și să se renunțe la traseul unui pacient suspect de coronavirus prin tot spitalul, că mai apoi să fie nevoit să-l opereze, în echipament neconform, cu saci de nailon ca protecție pentru încălțăminte.

„Ieri seară a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat în izolare la domiciliu, cu fiica venită din străinătate, prezentând o urgenţă chirurgicală. Am reluat telefoanele, rugăminţile, argumentele, să se renunţe la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am aşteptat încă 7 ore, după o gardă de 24 de ore, un răspuns. Tăcere. Toată lumea din biroul personal s-a acoperit de hârtii şi ne-a abandonat. Aşadar, am operat pacientul unde au stabilit dânşii, echipaţi în costume achiziţionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protecţie pentru încălţăminte, fără camera de decontaminare, fără a putea face duş, după intervenţie. Mulţumirile pacietului au fost o palidă consolare. Ne întrebam cu toţii dacă rezultatul testului la virus, va fi pozitiv”, a adăugat medicul.

 

„Noi ne-am făcut datoria până la capăt”

În final, chirurgul nu și-a ascuns dezamăgirea și a catalogat atitudinea conducerii ca fiind una nepăsătoare.

”Ne întrebam cu toţii dacă familiile noastre, prietenii noştri, oamenii dragi vor mai fi în siguranţă în acest spital. Noi ne-am făcut datoria până la capăt (în dezastruoasele condiţii impuse), nu am păsat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasă pentru că terminasem programul. Încă o dată, a sută, mia oară, părerea noastră nu a contat în ochii celor care decid politic problemele medicale. Probabil dorm liniştiţi, la distanţă de pericol, în sânul familiilor lor bine protejate, ba am primit chiar şi hârtie în care ni se specifică să nu mai venim la birouri pentru nicio problemă. Ne întrebam dacă la fel de nepăsători vor fi şi în cazul în care în acest spital ar ajunge un membru al familiilor lor?”, a conchis medicul Neagu.

 


DREPT LA REPLICĂ

 

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *