Dezvăluiri

Au discutat cu ministrul Energiei. Ce a spus Burduja despre majorarea veniturilor angajaților CE Oltenia

Liderii federațiilor sindicale și președintele directoratului Complexului Energetic Oltenia, Dan Plaveti, au fost, joi, la București, la discuții cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia au abordat trei subiecte cu ministrul Energiei: problema majorărilor salariale pentru mineri și energeticieni, situația celor 1800 de noi angajați și stadiul discuțiilor privind decalarea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune.

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, susține că ministrul Energiei i-a dat mandat președintelui directoratului Complexului Energetic Oltenia, Dan Plaveti, să găsească soluții pentru ca salariații companiei “să fie mulțumiți” după negocierile la noul contract colectiv de muncă.

“Ne-a interesat percepția sau gândirea dumnealui vizavi de forța de muncă din CEO și am găsit la dumnealui înțelegere la acest capitol, mandatându-l pe domnul președinte al directoratului, domnul Plaveti, care a fost de față, să găsească soluțiile pentru ca veniturile colegilor noștri mineri și energeticieni să fie răsplătite la justă valoare și, la finalul acestor negocieri, colegii noștri să fie mulțumiți de creșterea veniturilor pe care o vom negocia, zilele următoare. Obligatoriu va fi majorat fondul de salarii, pentru că de aici a plecat discuția. Colegii mei trebuie să fie siguri că așa se va și întâmpla. Domnul președinte Plaveti are mandat de la domnul ministru să găsească soluțiile ca salariații CEO să fie mulțumiți după aceste negocieri, pentru că efortul pe care îl depun în cariere și termocentrale, pe care îl știe toată lumea, e un efort deosebit și trebuie răsplătit. Cel puțin, pe partea asta de salarizare, am găsit înțelegerea necesară”, spune liderul SMEO.

Care va fi soarta celor 1800 de angajați

Liderii federațiilor au ridicat, la discuțiile cu ministrul Energiei, și problema contractelor pe perioadă determinată a celor 1800 de noi angajați care expiră la sfârșitul lunii iunie.

Sebastian Burduja le-ar fi transmis sindicaliștilor că numai forurile europene pot decide dacă le vor fi făcute sau nu contracte pe perioadă nedeterminată.

“Și pentru solicitarea pe care am avut-o legată de salariații noi angajați, copiii salariaților noștri, să lămurim odată și această problemă arzătoare pe care o avem toată mișcarea sindicală, domnul Plaveti a transmis că, în 2024 și 2025, nu intenționează să facă program de restructurări și se vor căuta soluțiile ca prelungirea acestor contracte să fie pe o perioadă mai lungă, nu din 6 în 6 luni, și, cu voia bunului Dumnezeu, poate, se va reuși și transformarea lor în perioadă nedeterminată. Acest lucru ni s-a transmis că ține, totuși, că vrem, nu vrem, tot de Bruxelles, care cere date din 6 în 6 luni de la CEO, structură de personal și alte detalii pe care CEO le pune la dispoziție, conform înțelegerii. Deocamdată, nu am avut probleme pe partea asta, dar se încearcă găsirea soluțiilor tot la Bruxelles ca aceste contracte să fie transformate în perioadă nedeterminată”, a conchis Jan Popescu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *