Ultima oră

Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piață


Peste 3.000 de medicamente ieftine pentru români au dispărut de pe piaţă. Pacienții din România plătesc, în ultimii ani, din ce în ce mai mult pentru medicamente, iar mii de pastile ieftine au dispărut de pe piaţă.
Totul se întâmplă din cauza politicilor de preț și de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creșterea accelerată a costurilor de producție, generată de pandemie și de războiul din Ucraina, spun reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Bolnavii se tem că nu vor mai avea bani să-şi cumpere medicamentele.

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă. Taxele prea mari îi determină pe producători să renunţe la fabricarea lor. „Medicamentele ieftine dispar din piaţă pentru că producătorii nu îşi mai permit să le menţină. Producătorii de medicamente generice sunt foarte responsabili şi nu îşi doresc să retragă medicamente de pe piaţă, însă la un moment dat nu mai pot susţine costurile legate de medicamente”, explică Simona Cocoş, preşedinte la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.Producătorii de medicamente generice sunt foarte responsabili şi nu îşi doresc să retragă medicamente de pe piaţă, însă la un moment dat nu mai pot susţine costurile legate de medicamente”, explică Simona Cocoş, preşedinte la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.
„Un medicament, de exemplu, dacă ar costa 30 de lei, un generic poate să coste şi de trei ori mai puţin, sub 10 lei de exemplu, în funcţie de firma producătoare. Dacă genericele dispar, pacientul va apela la varianta care este mai scumpă, adică o să plătească în plus. În momentele în care medicamentele cele mai ieftine dispar de pe piaţă din diverse motive, pacientul apelează la varianta originală care costă mai mult”, explică Beatrice Speteanu, farmacist.
Producătorii de medicamente generice cer măsuri urgente care să asigure accesul pacienţilor la tratamente.
Sursa: Antena 3 CNN

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *