Ultima oră

Unele facultăți s-ar putea reduce la 2 ani!


Autoritățile au găsit soluţia pentru criza de specialişti de pe piaţa muncii: facultate de doi ani. Orice universitate poate organiza astfel de programe, în afară de Medicină, Drept şi Arhitectură.Ingineri, bibliotecari, economişti sau informaticieni sunt câteva dintre domeniile universitare care vor avea şi cursuri de scurta durată, 2 ani şi 60 de credite acumulate, la care se adaugă practică pentru toți studenții.
„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, potrivit observatornews.ro.
”Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie. Are o flexibilitate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, spune Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București.
Potrivit noii legi a educației, tinerii pot continua cu studiile de licenţă standard şi după acest ciclu scurt, dar cu o singură condiţie: să treacă examenul de admitere de la facultatea aleasă.Rata abandonului universitar este în creștere în România. 1 din 2 studenți renunță la studii în timpul licenței și peste 40 la sută dintre masteranzi renunță la cursuri înainte să obțină o diplomă.Ca să reducă abandonul universitar, Ministerul Educaţiei a anunţat şi burse mai mari cu 33 la sută pentru cei care studiază ştiinţele exacte. Sursa: ziare.com

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *