Ultima oră

Ministrul Costache: 90% din cazurile de Covid-19 sunt de import

Ministrul Sănătății susține că, la momentul actual, România este mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar, menționând că 90% din cazurile confirmate de coronavirus sunt „de import” și se datorează fluxului mare de oameni care s-au întors din străinătate.

„Suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar. De aceea suntem proactivi. Echipa de miniștri a luat măsuri foarte dure, de tipul celor luate în China. Avem încă un număr mic de pacienți, dar care se distribuie uniform pe teritoriul României. Se distribuie uniform deoarece a fost acest influx masiv de români întorși din afară. 90% din cazuri sunt cazuri de import.Strategia de luptă este o strategie de tip militar, este o bătălie logistică. Avem experți în logistică de la Ministerul Apărării Naționale şi reuşim împreună să organizăm baza de date, stocurile pe care le avem la nivel național. Acum suntem într-o relativă penurie, dar avem tot ce trebuie pentru spitalele de fază unu. Institutele de boli infecţioase din ţară sunt primele care primesc pacienţi şi avem acolo o capacitate de absorbţie de 2.200 de pacienţi. În faza doi (…) se adaugă institutele de pneumologie cu încă câteva mii de paturi. La faza a treia se adaugă spitalele de urgenţă şi spitalele universitare. La faza a treia sper să nu ajungem”, a explicat Victor Costache, la Antena 3.

La nivelul Bucureştiului, vor fi instituite spitale mobile.

„Noi trebuie să concentrăm expertiza, nu putem să punem spitalul mobil în câmp, ca să fie un coșmar logistic să aduci medici și asistente medicale. Identificăm în proximitatea spitalelor de boli infecţioase amplasamente. (…) (Aceste spitale – n.red.) sunt o structură tip container – cort, o structură hibridă folosită foarte mult pe teatrele militare foarte mult”, a adăugat ministrul.

Până marți, pe teritoriul României au fost confirmate 217 cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre aceștia, 19 sunt declarați vindecați și au fost externați.

sursa: europafm.ro

   

Citește și:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *