Ultima oră

Ministrul Educaţiei anunţă că elevii nu mai primesc note la sport, muzică şi desen

Sorin Cîmpeanu anunţă modificări în sistemul de învăţământ. Vor fi acordate calificative în loc de note pentru a încuraja elevii să participe la ore.

Ministrul Educaţiei a anunţat, ieri, pe pagina sa de Facebook, că sistemul de evaluare prin calificative va încuraja participarea elevilor la disciplinele Educație Fizică, Educație Plastică și Educație Muzicală, fără a simți presiunea notei.

Sorin Cîmpeanu a spus că elevii vor primi Foarte bine, Bine, Suficient și Insuficient în loc de note, iar această măsură are scopul de a îi încuraja pe elevi să participe la aceste ore.

Excepţie fac însă elevii de la liceele sau şcolile cu profil sportiv sau profil vocaţional. Aici se vor acorda în continuare note de la 1 la 10.

Sorin Cîmpeaunu a precizat că numărul de ore alocat acestor discipline nu va scădea, ci cel mai probabil ar putea să crească începând abia din septembrie 2023.

Aceste modificări fac parte dintr-un amplu pachet de legi, Legile Educaţiei, care ar trebui aprobate în curând în Guvern, pentru ca mai apoi să ajungă în Parlament pentru dezbateri şi vot, în sesiunea ce începe săptămâna viitoare.

„Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică. La Educație Muzicală și Educație Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00.

Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00!

Am participat la o dezbatere constructiva cu reprezentanți ai sindicatelor din învățământul preuniversitar si profesori de educație fizică, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România). Studiul a fost realizat la nivel național, pe o eșantionare reprezentativă (220 școli din toate județele; 64.281 de elevi/min 4 școli/județ, cu o distribuție echilibrată între mediile de rezidență: urban – rural).

Sunt foarte multe școli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli).

Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00.

Fundamentat pe această situație reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru învățământul vocațional/clase cu profil sportiv se va păstra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat in proiectul legii.

Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realitățile din sistemul de învățământ romanesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creștere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, a scris ministrul Educaţiei, ieri, pe contul său de socializare.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *