Ultima oră

Oficial. Se știe cum se va calcula noul salariu minim astfel încât creșterea să nu fie scădere

Majorarea salariului minim de la 1 iulie ar fi adus de fapt o scădere pentru cei care primesc tichete de masă. Astfel, cu doar patru zile înainte de implementare, ministerul Finanțelor Publice a venit cu o soluție.

Soluția guvernamentală este de a nu lua în calcul tichetele și de a respecta astfel plafonul maximal de 4.000 de lei brut pentru neaplicarea contribuțiilor sociale.

„Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei, reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024” au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Problema a fost sesizată recent de sindicate, care au cerut în mod expres Finanțelor să vină cu o soluție la problema creată de ei înșiși.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a solicitat, marţi, Ministerului de Finanţe şi Guvernului României modificarea urgentă a pragului pentru acordarea deductibilităţii fiscale în cazul celor plătiţi cu salariul minim, în vederea corelării cu majorarea care intră în vigoare de la 1 iulie 2024.

În caz contrar, potrivit sindicaliştilor, se va ajunge în situaţia ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim să ajungă în fapt să aibă veniturile nete reduse, în loc să beneficieze de majorarea binevenită acordată.

„Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei şi suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale. Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără şi tichetele de masă”, au transmis, marţi, reprezentanţii Cartel ALFA, într-un comunicat de presă.

„Măsura luată prin Ordonanţă de Urgenţă 59/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii reprezintă cu adevărat un ajutor necesar, deşi perturbă motivarea în salariile brute de până la 4.200 lei (care vor avea pe net mai putin decat cei de la salariul minim). Atragem însă atenţia Guvernului că există o necorelare privind aceste majorări şi menţinerea în legislaţie a pragului de 4.000 de lei care condiţionează deductibilitatea fiscală a taxelor şi contribuţiilor sociale. Fără actualizarea acestui prag, în final vom avea paradoxul ca tocmai salariaţii cu venituri mici să fie cei privaţi de alte beneficii asimilate salariilor”, au mai transmis sindialiştii.

Potrivit acestora, ”nu doar că angajaţii nu ar primi un sprijin real, dar calculele noastre arată că se poate ajunge chiar la scăderea venitului net”.

„De exemplu, un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie şi primeşte tichete de masă câştigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare faţă de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizaţiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depăşit”, a mai transmis sursa citată.

Sursa: Pro TV

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *