Ultima oră

Persoanele neasigurate vor beneficia de analize, tratament și consultații gratuite în anumite condiții, de la 1 iulie

Persoanele neasigurate vor beneficia de anumite analize și consultații gratuite prin trimitere de la medicul de familie. În noile reglementări sunt incluse afecțiuni oncologice, hepatice, ori virusul HIV la gravidă.

Potrivit noilor reglementări care intră în vigoare de la 1 iulie, ceste testări urmează să fie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Şi medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea emite bilete de trimitere la analize şi pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecţiunii oncologice pentru persoanele neasigurate, transmite news.ro.

Potrivit CNAS, principala noutate a modificărilor şi completărilor Contractului-cadru care vor intra în vigoare de la 1 iulie va consta în introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate şi neasigurate, pe principalele paliere de asistenţă medicală, în scopul depistării unor afecţiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B şi C, iar la gravidă şi HIV/SIDA.

Astfel, în asistenţa medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite şi persoanele neasigurate la analize şi la consultaţii de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.

De asemenea, medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere şi pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B şi C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS.

„Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice”, arată CNAS.

Conform sursei citate, în urma consultaţiilor preventive din pachetul minimal din asistenţa medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice.

Totodată, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea şi confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică, respectiv consultaţii, proceduri diagnostice şi servicii medicale în scop diagnostic-caz. Medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea, de asemenea, emite bilete de trimitere la analize şi către unităţile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecţiunii oncologice.

„În scopul lărgirii accesului pacienţilor, atât asiguraţi cât şi neasiguraţi, la serviciile complexe de tip diagnostic-caz din ambulatoriu, se va renunţa la condiţia impusă furnizorilor care efectuează astfel de servicii de a avea atât ambulatoriu de specialitate clinic, cât şi structură de spitalizare de zi în specialitatea respectivă. Excepţie fac furnizorii care contractează tipuri de servicii pentru care este absolut necesară această condiţie, cum ar fi, de exemplu, serviciile în scop diagnostic-caz acordate gravidelor cu risc crescut. Totodată, se creează posibilitatea ca unele servicii medicale în scop diagnostic-caz să se poată acorda de unităţi medicale mobile şi caravane medicale, pentru a permite accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecţiunilor oncologice, precum cancerul de sân şi col uterin”, adaugă CNAS.

Corelat cu noutăţile din pachetele de servicii de la nivelul asistenţei primare şi de specialitate din ambulatoriul clinic, furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua şi deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie şi de medicii specialişti, iar unităţile spitaliceşti vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului.

Reprezentanţii CNAS amintesc că deja există prevăzută în legislaţie posibilitatea includerii persoanelor neasigurate în programele naţionale de sănătate după confirmarea diagnosticului respectiv, aceste persoane fiind totodată asigurate fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri.

”Întrucât în derularea şi succesul tratamentului oncologic contează mult starea de spirit a bolnavului, în scopul eficientizării combaterii cancerelor se introduc noi servicii conexe asistenţei medicale ambulatorii de specialitate clinică, destinate persoanelor asigurate. Acestea vor fi servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie: consultaţii, consiliere, evaluare clinică şi stabilire a planului de intervenţie psihologică. Recomandarea serviciilor psihooncologice va putea fi făcută de medicii specializaţi sau supraspecializaţi în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, precum şi de medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu. Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziţie în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici şi de psihologii fără formare complementară în psihooncologie”, mai arată CNAS.

Modificări în regulamentele spitalelor și policlinicilor
Unele dintre modificări vizează implementarea măsurilor care revin CNAS în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare. În acord cu acest plan, de la 1 iulie se schimbă şi modul de raportare şi decontare a serviciilor acordate persoanelor cu suspiciune oncologică, dar şi bolnavilor de cancer, la nivelul unor categorii de furnizori de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Furnizorii respectivi vor ţine evidenţe distincte ale serviciilor acordate persoanelor menţionate, iar finanţarea acestor servicii se va face, de asemenea, separat, prin acte adiţionale la contractele existente. În acest mod, nu numai că se vor putea evidenţia fondurile utilizate pentru depistarea şi combaterea cancerelor, dar va exista şi o imagine mult mai clară a tuturor serviciilor efectuate în acest scop.

Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanţarea nu se va face din contribuţiile plătite de asiguraţi, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către FNUASS. La fel se va finanţa şi testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B şi C, precum şi a infecţiei HIV la gravidă.

Sursa: Pro TV

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *