Ultima oră

Olanda a legalizat canabisul în opt orașe, ca experiment

Autorităţile olandeze au extins luni la opt noi oraşe un experiment care le permite consumatorilor să fumeze canabis în condiţii legale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Vânzarea şi consumul de haşiş şi de marijuana nu sunt legale în Ţările de Jos, ci tolerate şi reglementate. Experimentul vizează eliminarea acestei „zone gri” din punct de vedere juridic şi a fost lansat la sfârşitul anului 2023 în două oraşe olandeze, Breda şi Tilburg.

Mai mulţi producători au fost selecţionaţi de autorităţi, iar canabisul furnizat în „coffeeshop”-uri este atent monitorizat.

Experimentul creat pentru dezincriminarea producţiei şi aprovizionării cu marijuana în „coffeeshop”-uri a fost de acum extins şi în alte oraşe, cum ar fi Maastricht şi Groningen, permiţându-le consumatorilor şi vânzătorilor să fie siguri de calitatea şi originile acestor produse.

Iniţiativa din Ţările de Jos se înscrie într-o tendinţă generală de dezincriminare a consumului de canabis la nivel mondial, aşa cum arată măsurile adoptate recent în Germania, Elveţia şi Statele Unite.

În Ţările de Jos, incertitudinile planează asupra politicii privind canabisul: partidul liderului de extremă-dreapta Geert Wilders, marele câştigător al alegerilor din noiembrie, vrea să renunţe definitiv la politica de toleranţă faţă de canabis, să închidă „coffeeshop”-urile şi să facă presiuni pentru instaurarea „Ţărilor de Jos fără droguri”.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *