Dezvăluiri

Paraschiv, la ”brutărie”! Încă 15 miliarde de lei vechi prejudiciu, în dauna Transloc SA, descoperit de ANAF!!!

Societatea de transport public Transloc SA a fost devalizată sistematic de fostul director Mihai Paraschiv! Prejudiciul constatat, în urma a două controale ale ANAF, se ridică la aproximativ 4,4 milioane de lei, din care peste 3 milioane de lei reprezintă sume încasate necuvenit de la bugetul public al municipiului Tg-Jiu. În medie, 11 milioane de lei, anual, primește societatea Transloc din banii publici ai târgujienilor pentru subvenționarea transportului public, bani aflați la cheremul lui Paraschiv, până când a fost destituit din funcție, și din care acesta a feliat sume consistente pentru firmele sale de casă. Ultimul control al ANAF, încheiat recent, a descoperit un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, iar banii trebuie recuperați de la cei vinovați, adică de la Paraschiv și de la cei pe care i-a avut sub papuc.

Gaură în bugetul Transloc SA

Mihai Paraschiv, ex-directorul Transloc SA, destituit, după ce inspectorii fiscali de la Finanțe au descoperit că a produs o gaură de 2,9 milioane de lei în bugetul societății, candidează pentru o funcție de consilier local în cadrul Consiliului Local Tg-Jiu. Acesta pozează în cel mai cinstit liberal și vrea să ocupe o poziție tocmai în forul care deține întreg pachetul de acțiuni al Transloc SA, societatea de transport public al cărei buget a fost efectiv găurit nu numai din cauza incompetenței lui Paraschiv.

ANAF a finalizat un nou control la societatea de transport public Transloc SA, descoperind un prejudiciu de 1,5 milioane de lei în sarcina fostului director, Mihai Paraschiv și a celor care au condus societatea alături de acesta. În urma verificărilor inspectorilor fiscali, s-au identificat mai multe încălcări ale legii, inclusiv drepturi salariale acordate nelegal, în 2022, iar salariații sunt nevoiți acum să returneze baii încasați necuveni. ANAF a dispus recuperarea sumei totale de 352.000 de lei – drepturi salariale acordate nelegal, plus daune interese calculate până la recuperarea integrală.

De asemenea, ANAF a decis că trebuie recuperați cei 4.000 de lei reprezentând amenzi pentru inventariere defectuoasă în 2021 și 2022.

Din nou apar în actul de control sume cadorisite de Paraschiv firmei unui fost partener al său de afaceri și societății finului său, de la care a închiriat niște rable de autobuze -17.850 de lei, plus dobânzi și penalități. Inspectorii ANAF au dispus și recuperarea sumei de 170.074 de lei, cheltuită cu autobuzele închiriate. Un aspect profund nelegal, este acela că Paraschiv și cei din Consiliul de Administrație al Transloc SA, care au girat cumpărarea rablelor, așa că acest aspect a generat o altă ilegalitate, în sensul că a efectuat transport public cu autovehicule închiriate de la societăți aflate în afara cadrului legal. ANAF a lăsat ca măsură recuperarea sumei de 796.397 de lei, plus 231.412 de lei(majorări de întârziere) banii reprezentând, în acest caz, compensație nelegală de la bugetul Municipiului Tg-Jiu.

Este important de menționat că…,

… în urma controlului ANAF, din mai 2022, dispus de organele de cercetare penală în dosarul nr. 74/P/2020 aflat la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al IPJ Gorj, în care sunt anchetate, de patru ani, fapte de natură penală prin care s-a prejudiciat societatea Consiliului Local Tg-Jiu, s-a stabilit că Transloc a primit ilegal o compensație de 2.072.513 lei de la municipalitate. Banii au fost deja executați din contul Transloc SA de către ANAF. Organele de inspecție economico-financiară au constatat că ”au fost obținute ilegal venituri de la Municipiul Tg-Jiu în sumă de 2.072.513 lei reprezentând compensații de serviciu public solicitate și încasate necuvenit ca urmare a prestării serviciului de transport public local cu mijloace de transport care nu sunt în proprietatea societății sau a Municipiului Târgu Jiu, nu sunt deținute de acestea prin contracte de leasing, și nu sunt nominalizate în Anexa 5.2 Lista mijloacelor de transport utilizate la prestarea PSO la contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local”. Inspectorii financiari au demonstrat că acea compensație nu se putea lua pentru autobuze închiriate, iar contractele de închiriere au fost încheiate nelegal întrucât Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale stipulează că efectuarea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate se face de către operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat cu mijloace de transport în comun, respectiv cu autobuze, troleibuze și tramvaie, „deținute în proprietate sau în baza unui contract de leasing de acesta sau de către unitatea administrativ-teritorială”.

Mai mult, inspectorii au stabilit că acele contractele de comodat parafate de Transloc sunt nelegale deoarece nu au fost încheiate în baza unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, așa cum prevede legea, prin care să fi fost declarată o situație de urgență, determinată de incendii, cutremure, inundații, alte calamități naturale si care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a Municipiului Târgu Jiu sau Transloc SA, să se fi constatat imposibilitatea îndeplinirii de către operatorul de transport a obligațiilor prevăzute în contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local din cauza situației de urgență declarate și să se fi hotărât modificarea și completarea, prin act adițional, a contractului de delegare menționat.

Inspectorii ANAF au dispus ca directorul general al Transloc SA să informeze administratorii societății și în legătură cu diminuarea patrimoniul societății prin înregistrarea unor cheltuieli nelegale în sumă totală de 318.015 lei pentru utilizarea ilegală la prestarea serviciului de transport public local în baza contractului de delegare a gestiunii nr. 29594/05.07.2019 a unor mijloace de transport preluate prin contracte de închiriere și de comodat nelegale, identificarea și aplicarea măsurilor ce se impun pentru recuperarea prejudiciului.

Începând cu anul 2020, Transloc SA a închiriat, de la două societăți de casă ale directorului Paraschiv, șase autobuze pentru transportul public de călători. Practic, Paraschiv și-a băgat la încasare fostul său partener de afaceri, Ciprian Badea Miss, cu firma Paritech Systems SRL și pe finul său, Constantin Trăsnea, cu societatea Prestoscav Truck SRL, care au încasat, în urma unor contracte de închiriere atribuite direct, sume considerabile.

La finalul controlului, inspectorii financiari au denunțat și ei jaful de la Transloc la DNA, însă procurorii anticorupție au în lucru și alte dosare penale ale lui Mihai Paraschiv.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *