Ultima oră

Pașapoarte de sănătate și rânduri libere în avion. Ce măsuri s-ar putea lua vara aceasta

Pașapoarte de sănătate și rânduri libere între pasagerii din avioane. Sunt două dintre măsurile luate în calcul de Comisia Europeană pentru a relua călătoriile internaționale în această vară.

Anunțul a fost făcut pentru Știrile PRO TV de Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Tarom a anunțat joi că va relua în mai zborurile interne, dar și o parte din cursele internaționale, printre care și cele spre Grecia, una dintre principalele destinații turistice pe timp de vară.

Într-o zi obișnuită pe aeroportul Otopeni într-o perioadă total neobișnuită. La prânz decolează o singură cursa internațională- spre Londra,iar în aerport nu vezi picior de pasager.

Căile de rulare au devenit parcări pentru avioanele trase pe dreapta. Traficul aerian ar putea fi însă reluat parțial începând de luna viitoare. Comisia Europeană lucrează la un set de recomandări astfel încât să fie posibil inclusiv turismul internațional.

Reporter: „Sunt șanse să putem călători din nou cu mașină sau cu avionul peste granițe în această vară?”
Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Da, eu cred că sunt șanse pentru că există un interes major în fața sezonului de vară, atât pentru cetățenii care își doresc să reia conceptul de vacanță, cât și pentru multe state membre ale UE care se bazează foarte mult pe turism”.

Reluarea zborurilor cu un rând liber între pasageri

La nivel internațional se discută despre reluarea zborurilor cu păstrarea unui rând liber între pasageri.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Aceasta e una dintre posibile soluții…trebuie asigurată o anumită distanțare socială”.

Răzvan Pascu, consultant în turism: „Vor face separarea foarte clară a oamenilor în avion. KLM a anunțat chiar de curând că va lasă un loc liber între cele 3, deci locul din mijloc va rămâne liber. AirFrance a anunțat că toți însoțitorii de zbor vor purta măști și vor avea o toaletă specială numai pentru ei, Qatar a anunțat că este posibil să introducă teste la urcarea în avion, ceea ce compania Emirates deja o face”.

Păstrarea unui rând liber între pasageri ar putea scumpi biletele de avion

Păstrarea unui rând liber între pasageri ar putea scumpi biletele de avion, iar șeful Ryanair , cel mai mare operator de curse low cost, se opune ideii, menționând că aceasta nu rezolva problema distanțării sociale și că preferă să își țină avioanele la sol în aceste condiții.

Reprezentanții Tarom ne-au declarat că din mai vor relua, treptat, atât cursele interne cât și cele internaționale. Nici ei nu susțin ideea rândului liber.

Se vând deja bilete pentru mai multe orașe. Compania de stat anunță că în timpul verii va zbura și către câteva destinații de vacanță.

Grecia vrea introducerea unor „pașapoarte de sănătate”

Ministrul turismului din Grecia a cerut introducerea unor pașapoarte de sănătate la nivel european pentru turiștii care vor să-și facă concediile peste granițe.

Răzvan Pascu, consultant în turism„Se discută despre asta inclusiv în SUA, o adeverință valabilă cu maxim 72 de ore înainte de plecare pe care să o iei din țara ta de plecare și cu ea să ai posibilitatea să intri în Grecia. Se mai discută pe Grecia anularea feriboturilor pe insule, ca să fie foarte controlată intrarea pasagerilor acolo și dacă se ajunge, să se ajungă numai cu curse charter. Este posibil dacă va fi așa toți pasagerii la urcarea în avion să fie testați.”

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Este una din variantele de lucru”.

Numai că pașaportul de sănătate va funcționa doar unde există capacitate de testare.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Sigur că pentru a discuta de oferirea unui pașaport de sănătate e vorba de capacitate de testare și sistem integrat, în care cetățenii să poată fi testați și să primească adeverință. Nu are cum să aibă o valabilitate foarte lungă”.

Turcia vrea emiterea unor certificate pentru stațiunile fără Covid-19

În Turcia, altă destinație preferată de români, ministrul turismului propune emiterea unor certificate pentru stațiunile fără Covid-19.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Să fiu sinceră, recomand tuturor să fie foarte precauți în această privința, nefiind stat membru UE nu putem garanta pentru o evaluare corectă a situație care există cu adevărat în Turcia”
Reporter: „Recomandați cumva să sărim peste concediu în Turcia?”
Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Ar trebui să fim foarte precauți”.

La nivel european restricțiile în turism vor fi ridicate cel mai probabil treptat. Mai repede în țări precum Bulgaria sau Grecia și mai târziu în Spania sau Italia.

sursa: stirileprotv.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button