Ultima oră

Patru funcționari publici, sub lupa Agenției Naționale de Integritate

Agenția Națională de Integritate a făcut publice patru cazuri de încălcare a legii de către funcționari publici. ANI a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate și a sesizat organele de urmărire penală. Printre cei patru funcționari publici vizați se numără și un medic de la spitalul MAI.

Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 4 persoane, conform prevederilor Legii nr. 176/2010.

Un medic de la spitalul M.A.I. este acuzat de incompatibilitate, în acest caz a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În perioada 2021-2024, Epuran Silviu, subcomisar de poliție medic în cadrul Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, s-a aflat în stare de incompatibilitate, pentru că a exercitat simultan funcția de medic în alte instituții publice, încălcând legea nr. 161/2003. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece nu a menționat veniturile din salarii în declarațiile de avere.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către EPURAN SILVIU a infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326, alin. (1) din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de avere depuse la datele de 10 iunie 2022 și 09 iunie 2023, EPURAN SILVIU nu a menționat veniturile din salarii încasate de la persoanele juridice în cadrul cărora a deținut în perioada respectivă funcții incompatibile cu calitatea de funcționar public cu statut special deținută în cadrul Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.”, precizează Agenția de Integritate.

Un funcționar public cu statut special, Popovici Cosmin-Ovidiu Florian, din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, a fost identificat cu o avere nejustificată în valoare de 1.374.478 Lei. ANI a alertat Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Timișoara pentru a investiga modificările patrimoniale și veniturile acestuia și ale familiei sale din timpul mandatului său ca funcționar public cu statut special.

Fost Șef district la Direcția Silvică Neamț – Ocolul Silvic Pipirig, Jud. Neamț, Agapie Grigore, a fost găsit în stare de incompatibilitate, având simultan funcția de Șef district și calitatea de salariat în cadrul unei societăți comerciale.

La fel și directorul în cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Izvoran Alin-Ion, care s-a aflat în stare de incompatibilitate, deținând și exercitând funcția de șef serviciu în altă instituție publică. În perioada 11 ianuarie 2022 – 10 ianuarie 2024, a fost în incompatibilitate, deținând două funcții publice și obținând venituri de 359.054 Lei, a încălcat astfel prevederile legii nr. 161/2003.

„Pe durata suspendării la cerere din funcția publică de conducere de director în cadrul O.N.A.C., a deținut și exercitat funcția de șef serviciu în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, de la care a obținut venituri în sumă totală de 359.054 Lei.”, se menționează pe site-ul ANI.

Persoanele evaluate au fost informate despre procedura de evaluare și drepturile lor, inclusiv dreptul la asistență legală și la prezentarea unui punct de vedere. Doi dintre funcționari nu au oferit un punct de vedere în apărarea lor.

Încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitate aduc grave consecințe pentru funcționarii implicați, incluzând suspendarea din funcție pentru o perioadă de 3 ani și sancțiuni penale, cum ar fi cazul falsificării de declarații. Agenția Națională de Integritate subliniază importanța respectării principiilor legalității și independenței operaționale în exercitarea atribuțiilor sale.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *