Ultima oră

Perle de la BAC la Limba şi literatura română. Ce au mai scris elevii în lucrările de la Bacalaureat

Un proiect de care este nevoie stringentă, dacă ne uităm, așa cum facem în fiecare an, după proba la Limba Română de la Bacalureat, cînd apar și perlele elevilor. Ar fi de râs, dacă aceste gafe nu ar fi, de fapt, oglinda nivelului educației din România. Dupa 12 ani de școală, sistemul nostru de învățământ livrează viitori adulți care nu sunt capabili să stăpânească propria limbă, iar mulți dintre ei sunt analfabeți funcțional


Anul acesta, subiectul trei la proba scrisă de limba română le-a dat cele mai mari bătăi de cap candidaților. Aceștia trebuiau să prezinte particularitățile unei nuvele studiate, la profilul real, sau un personaj de nuvelă – pentru profilul uman. Unele interpretări au fost de-a dreptul uluitoare.

„Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.

Un alt absolvent de liceu a scris în lucrare că…„Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale” – a fost concluzia candidatului.

Lista perlelor continuă.
„Dacă la moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”. – a scris un alt elev.

Un alt liceean povestește că…„Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar că Lică, invidios, le-a luat banii și le-a dat foc, fugind la vale cu fulgerele ploii”.

Nici cu nuvela „Lăpușneanu” candidații la BAC nu s-au descurcat mai bine. Unul a scris că, „Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.

Iar un altul că…„Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Peste 133 de mii de absolvenți de liceu s-au înscris la proba scrisă de Limba și Literatura Română la sesiunea de anul acesta a Bacalaureatului. Primele rezultate vor fi afișate pe 5 iulie. După care, cei nemulțumiți de nota primită pot face contestații.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button