Dezvăluiri

Planul de Mobilitate Urbană a Tg-Jiului – o maculatură COPIATĂ, în mare parte, pentru care municipalitatea a plătit peste 200.000 de lei!

Consilierii locali ai municipiului Tg-Jiu au aprobat, săptămâna trecută, cu ochii închiși, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a orașului, un document care a costat 210.000 de lei, copiat identic, în mare parte, după altele similare, elaborate de o firmă din București, pentru mai multe orașe din țară. Astfel, capitole întregi din documentul pe a cărui actualizare s-au plătit din bugetul public al municipiului Tg-Jiu 43.300 de euro, sunt trase la indigo, după Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă a orașelor Călărași și Slobozia, și doar adaptat, unde a fost cazul, cu datele de la Tg-Jiu.

În luna mai a anului trecut, Primăria Tg-Jiu a atribuit firmei Urban Scope SRL București, în urma unei proceduri simplificate, contractul de servicii pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a Municipiului Târgu Jiu pentru perioada 2021 – 2027.

Pentru 210.000 de lei, cât a fost valoarea contractului, firma trebuia să propună unele măsuri ”care să conducă la îmbunătățirea accesibilității localității și a relației între aceasta și alte localități, diversificarea și utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (feroviar, auto, velo, pietonal), din punct de vedere social, economic și de mediu precum și buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate și transport”.
Documentul are 340 de pagini, excluzând fișele de proiect, însă multe capitole sunt luate cu copy-paste din Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă a mai multor orașe cu care Urban Scope SRL a derulat contracte pentru elaborarea acestora.

De exemplu, contractul cu municipiul Slobozia e apropiat ca valoare cu cel de la Tg-Jiu, 240.000 de lei, iar cel cu municipiul Călărași depășește 477.000 de lei, pentru că a inclus și alte documentații de ”planificare strategică”, însă cele trei PMUD diferă doar la câteva capitole, în rest sunt trase la xerox.
În schimb, aceiași firmă a întocmit și PMUD al municipiului Iași, după ce documentul a fost pus în dezbatere publică, iar scenariile de mobilitate urbană sunt aplicate și concepute pentru un oraș modern.
Cei 18 consilieri locali prezenți la ședința, din 25 iulie a.c., a Consiliului Local al Municipiului Tg-Jiu n-au avut nicio curiozitate în legătură cu contractul privind actualizarea PMUD și nici cu documentul în sine, așa că au votat, pe nevăzute, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Marcel Romanescu, privind actualizarea Planului.
Aleșii locali n-au avut nimic împotriva documentului, că doar nu era să-și bată capul cu peste 300 de pagini însă, cu siguranță, vor bifa și această ședință istovitoare în rapoartele lor de activitate și mai mult ca sigur nu vor refuza nici indemnizațiile de consilieri pentru luna trecută.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button