Curiozități

Polul Sud s-a încălzit de peste 3 ori peste media globală în ultimii 30 de ani, sugerează un nou studiu

Schimbarea dramatică în interiorul Antarcticii în ultimele trei decenii, ca urmare a efectelor din variabilitatea tropicală care lucrează împreună cu creșterea gazelor de seră

Cercetătorii climatici au crezut că interiorul Antarcticii este posibil să nu fie foarte sensibil la încălzire, dar cercetările The Guardian, publicate săptămâna aceasta, arată o schimbare dramatică.

În ultimii 30 de ani, polul sud a fost unul dintre locurile cu cea mai rapidă schimbare de pe Pământ, încălzindu-se de peste trei ori mai rapid decât restul lumii.

Polul sud nu este imun la încălzire

Polul sud se află în cea mai rece zonă de pe Pământ: platoul Antarcticii. Temperaturile medii variază de la -60 ℃ în timpul iernii la doar -20 ℃ în timpul verii.

Clima Antarcticii are, în general, o gamă uriașă de temperatură pe parcursul unui an, cu puternice contrasturi regionale. Cea mai mare parte a Antarcticii de Vest și a Peninsulei Antarctice s-au încălzit în cursul sfârșitului secolului XX. Dar polul sud – în interiorul continental îndepărtat și de mare altitudine – s-a răcit până în anii 1980.

Oamenii de știință urmăresc temperatura în stația polul sud Amundsen-Scott, cel mai sudic observator meteorologic al Pământului, încă din 1957. Este una dintre cele mai lungi înregistrări de temperaturi complete pe continentul Antarctic.

Analiza The Guardian despre datele stațiilor meteo de la polul sud arată că s-a încălzit cu 1,8 ℃ între 1989 și 2018, schimbându-se mai rapid de la începutul anilor 2000. În aceeași perioadă, încălzirea din Antarctica de Vest s-a oprit brusc și Peninsula Antarctică a început să se răcească.

Unul dintre motivele pentru încălzirea polului sud a fost sistemele mai puternice de joasă presiune și vremea furtunoasă la est de Peninsula Antarctică în Marea Weddell. Cu fluxul acelor de ceasornic în jurul sistemelor de joasă presiune, acesta a transportat aer cald și umed pe platoul Antarcticii.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *